Klaus Iohannis, Románia elnökéhez
Románia Kormányának
Hargita Megye Prefektusi Hivatalához
Bákó Megye Prefektusi Hivatalához
Bákó Megye Tanácsának

Dormánfalva (Dărmănești) önkormányzata önkényes és törvénytelen tanácshatározattal birtokába vette a Hargita megye területén fekvő, Csíkszentmárton községhez tartozó Úz-völgyi magyar katonatemetőt. A miskolci 10. honvéd gyalogezred temetkezési helyére ismeretlen román katonák számára emlékművet és kereszteket állított.

A romániai magyarság tiszteletben tartja azoknak az elhunytaknak az emlékét, akik a világháborúk áldozataivá váltak, függetlenül attól, hogy hol nyugszanak és milyen nemzetiségűek.

A romániai magyarság itt él, itt dolgozik, itt fizet adót és kultúrájával is ezt az országot gazdagítja, ezért számunkra a dormánfalvi önkormányzat cselekedete több, mint kegyeletsértés. Őseink nyughelyének meggyalázása jelképes üzenetű. Összesíti azokat a sérelmeket, amelyek a Romániában élő magyarságot érik kulturális és történelmi, szellemi és tárgyi, nemzeti és gazdasági életének becsmérlésével, megkérdőjelezésével, akadályozásával.

Elég volt!
A románia magyarság nevében a történelmi magyar egyházak-, önkormányzatok-, a civil réteg-, és a romániai magyar politikai szervezetek képviselői állampolgári jogaik és a közigazgatási törvények alapján követeljük:

  • A kegyeletsértő tevékenység nyomán kialakult összes törvénytelenség kivizsgálását és a törvényszegők megbüntetését.
  • A kegyeletsértő beavatkozás során eszközölt összes módosítás haladéktalan visszaállítását az eredeti állapotba.
  • A települések és a megyék közötti határok azonnali hatállyal való rendezését, hogy hasonló visszaélés többet ne történhessen.
  • A magyarsággyalázó és történelemhamisító folyamat azonnali megállítását.
  • Nyilvános bocsánatkérést a meggyalázott temetőben nyugvó katonák hozzátartozóitól és a sértett nemzetektől.

Úzvölgye,
2019. május 12.

0
0
0
s2smodern

Aktuális hírek | Úzvölgyi katonatemető

© 2019 - 2023 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.

 

Az uz-volgye.ro és a valea-uzului.ro weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.