Úzvölgyi katonatemető - Tüntetés Csíkszeredában - 2019. június 18.A csíkszeredai tüntetés után most Sepsiszentgyörgy főterére hívja az Erdélyi Magyar Néppárt mindazokat, akik tiltakozni kívánnak az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történtek miatt. 2019. június 27-én (csütörtökön) 18 órára várják a polgárokat, hogy együtt követeljék a katonatemető államosításának beszüntetését, az eredeti állapotok visszaállítását, valamint a Hargita megyei prefektus azonnali lemondását.

Mint ismeretes, június 18-án – a rossz idő ellenére is – több ezres tömeg gyűlt össze a csíkszeredai Szabadság téren, ahol közösen tiltakoztak az úzvölgyénél elkövetett történelemhamisítás, kegyelet- és jogsértés, valamint a magyarellenes agresszió miatt. Az Erdélyi Magyar Néppárt által szervezett megmozduláson politikai szimpátiától függetlenül vettek részt tiltakozók, ezzel is jelezve: az úzvölgyi temetőnél történtek elfogadhatatlanok és megengedhetetlenek.

Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke elmondta: „Folytatnunk kell a figyelemfelkeltő és tiltakozó megmozdulásokat, hiszen mindaddig, amíg Romániában folyamatos jogsértéseket és kettős mércét tapasztalunk, nem bízhatunk abban, hogy a hatóságok megfelelő módon, számunkra kedvezően járnak el. Épp ezért napirenden kell tartanunk a temető ügyét, erőt kell felmutatnunk, és egyértelműsítenünk kell: dacára a bukaresti gyűlölethadjáratnak, kitartunk! Csíkszereda megmozdult, most pedig Sepsiszentgyörgyön a sor, hogy megmutassa: nem kér a gyűlöletimportból, az etnikai feszültségkeltésből, elutasítja az erőszakot, valamint a kialakult szégyenteljes helyzet mihamarabbi rendezését követeli. A sepsiszentgyörgyi polgárok igazságérzetének ismeretében bízunk abban, hogy politikai hovatartozástól függetlenül képesek vagyunk ismételten és közösen kiállni igazunk mellett. Az úzvölgyi hősi temetőnknél történek elfogadhatatlanok, így itt az ideje, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel fel is hívjuk erre a figyelmet – megvédve magunkat a magyarellenes támadásoktól, s megvédve Erdélyt a bukaresti zűrzavar- és gyűlöletkeltéstől!”

A szervezők online és személyesen is mozgósítanak, a tüntetést követően pedig – a csíkszeredai megmozduláshoz hasonlóan – tiltakozó állásfoglalást juttatnak el az illetékes hatóságokhoz.

(közlemény)

0
0
0
s2smodern

© 2019 - 2023 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.

 

Az uz-volgye.ro és a valea-uzului.ro weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.