Cimitirul militar din Valea Uzului - 12 mai 2019 | © TORÓ AttilaCluj Napoca, vineri 25 august 2023 (MTI) - Comunitatea maghiară îi va comemora sâmbătă, la cimitirul militar din Valea Uzului, pe grănicerii secui căzuţi în cele două războaie mondiale. Mihai Tîrnoveanu, liderul organizaţiei româneşti Calea Neamului, a făcut apel la adepţii lui să fie prezenţi şi ei.

0
0
0
s2smodern

Fotografie de copertă: Cimitirul militar din Valea Uzului Cluj-Napoca, sâmbătă, 15 iulie 2023 (MTI) - Jandarmeria Română nu a aplicat amenzi în urma amplasării, sâmbăta trecută, a unor noi cruci în cimitirul militar din Valea Uzului, a scris portalul transilvănean „Krónika”, sâmbătă, în baza informaţiilor primite de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului - 30 iunie 2023 | © TORÓ AttilaCluj-Napoca, joi, 13 iulie 2023 (MTI) - Administraţia locală a comunei Sânmartin a depus o plângere penală la poliţie şi a semnalat către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), autoritate responsabilă pentru cimitirele militare din România, noua acţiune de amplasare de cruci, care a avut loc în Valea Uzului - a declarat primarul comunei, Sándor Birtalan, agenţiei ungare de presă MTI.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului - 30 iunie 2023 | © TORÓ AttilaCluj Napoca, sâmbătă, 8 iulie 2023 (MTI) - Sâmbătă, susţinătorii organizaţiei Calea Neamului au început să amplaseze noi cruci româneşti în Cimitirul militar din Valea Uzului, a anunţat portalul de ştiri szekelyhon.ro.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului - 30 iunie 2023 | © TORÓ AttilaCluj-Napoca, miercuri, 5 iulie 2023 (MTI) - Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) se teme de falsificarea istoriei, astfel că a emis o rezoluţie prin care se delimitează de ideea ca în cimitirul militar din Valea Uzului să fie înfiinţat un memorial pentru militarii tuturor naţiunilor, scrie în comunicatul de presă pe care alianţa a transmis-o miercuri agenţiei ungare de presă MTI.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului – 30 iunie 2023 | © Toró AttilaCluj-Napoca, 7 iulie 2023 (vineri) - Organizaţia „Calea Neamului” se pregăteşte ca sâmbătă să amplaseze în cimitirul militar din Valea Uzului 150 de cruci de lemn în locul crucilor de beton îndepărtate. Primarul localităţii Sânmartin speră că autorităţile române îşi vor face treaba.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului – 06 iunie 2019Cluj Napoca, joi, 29 iunie 2023 (MTI) - Crucile de beton amplasate ilegal au fost îndepărtate din cimitirul militar de la Valea Uzului - a confirmat agenţiei ungare de presă MTI Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin.

Primarul comunei din judeţul Harghita s-a deplasat joi la faţa locului pentru a verifica schimbarea şi a confirmat ulterior ştirea. "Am verificat locul, crucile, monumentul şi suporturile pentru steaguri au fost îndepărtate" - a declarat primarul agenţiei MTI. În opinia sa, cazul s-a încheiat, hotărârea definitivă a instanţei a fost executată.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului –  12 mai 2019Cluj-Napoca, joi, 2 martie 2023 (MTI) - Prefectura judeţului Bacău nu doreşte să intervină în readucerea în starea iniţială a cimitirului militar din Valea Uzului, deoarece nu se simte competentă să facă acest lucru - a declarat instituţia miercuri portalului Krónika.

0
0
0
s2smodern

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 10 februarie 2023

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, pledează pentru dialog şi găsirea unei soluţii, împreună cu autorităţile din Bacău, astfel încât soldaţii români căzuţi la datorie să poată fi comemoraţi în linişte, în locul potrivit, după ce instanţa a decis că crucile militarilor români din cimitirul internaţional Valea Uzului au fost amplasate ilegal, în 2019, de Primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului – 12 mai 2019 | © Toró AttilaCluj-Napoca, miercuri, 15 februarie 2023 (MTI) - Deşi zilele trecute, în procesele iniţiate în legătură cu cimitirul militar din Valea Uzului au fost pronunţate două sentinţe definitive favorabile maghiarilor din Transilvania, autorităţile - printre care şi primarul din Sânmartin - se tem că nu va fi uşoară readucerea la starea iniţială a cimitirului. Odată cu sentinţa pronunţată marţi de către Tribunalul Bacău - prin care se dispune radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate înscris în favoarea localităţii Dărmăneşti - „în acte, ordinea este restabilită în ceea ce priveşte cimitirul militar din Valea Uzului”, a declarat Sándor Birtalan, primarul localităţii Sânmartin, miercuri, pentru agenţia ungară de presă MTI.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Úz, 12 mai 2019 Cluj-Napoca, miercuri, 15 februarie 2023 (MTI) - O nouă victorie a maghiarilor din Transilvania în cazul Cimitirului militar din Valea Uzului: Tribunalul Bacău a anulat definitiv dreptul de proprietate al localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău asupra cimitirului.

Un rezumat al sentinţei pronunţate marţi de Tribunalul Bacău a fost publicat miercuri dimineaţă pe portalul instanţelor de judecată din România.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului - Curtea de Apel: Crucile din beton ridicate ilegal trebuie îndepărtateCluj-Napoca, vineri, 10 februarie 2023 (MTI) - Curtea de Apel Bacău a decis vineri că recursul intentat într-unul dintre procesele cu privire la cimitirul militar din Valea Uzului este nefondat, astfel că instanţa a confirmat sentinţa din prima instanţă, care este favorabilă localităţii Sânmartin.

0
0
0
s2smodern

Ziua eroilor – Valea Uzului 2019Cluj-Napoca, joi, 7 aprilie 2022 (MTI) - Judecătoria Moineşti a constatat printr-o hotărâre adoptată joi că nu are competenţă teritorială asupra unui proces intentat pentru vătămare corporală în timpul ocupării cu forţa a cimitirului, în data de 6 iunie 2019, transferând judecata în fond Judecătoriei Miercurea Ciuc.

Minuta hotărârii definitive a fost publicată pe portalul instanţelor din România. Plângerea a fost înaintată parchetului de către Csaba Kovács din Miercurea Ciuc, după ce a fost lovit în faţă de două persoane în timpul ocupării violente a cimitirului de către organizaţii naţionaliste române. Victima a solicitat expertiză medico-legală pentru vătămarea suferită.

0
0
0
s2smodern

83 aklos uzvolgyi katonatemeto 2021 Toro Attila

Cluj-Napoca, joi, 24 martie 2022 (MTI) - Potrivit sentinţei pronunţate joi de Judecătoria Moinesţi, dreptul de proprietate al oraşului Dărmăneşti asupra cimitirului din Valea Uzului trebuie radiat din cartea funciară.

Minuta şedinţei a fost publicată pe portalul instanţelor din România. Decizia Judecătoriei Moineşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.

0
0
0
s2smodern

54 ziua eroilor valea uzului 2019Cluj-Napoca, Cluj-Napoca, joi, 10 februarie 2022 (MTI) - Hotărârea pronunţată joi de Tribunalul Bacău a anulat autorizaţia de construire emisă pentru parcela românească din cimitirului militar Valea Uzului şi a dispus demolarea construcţiei ilegale.

0
0
0
s2smodern

07 uz volgye 2019 05 12Cluj-Napoca, joi, 28 octombrie 2021 (MTI) - Curtea de Apel Bacău a anulat, joi, definitiv, hotărârea din martie 2019 a Consiliului Local Dărmăneşti prin care acesta a inclus Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public.

0
0
0
s2smodern

6 iunie 2019 la cimitirul militar din Valea Uzului Cluj-Napoca, sâmbătă, 23 octombrie 2021 (MTI) - Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti continuă să considere că nu a fost săvârşită vreo infracţiune în cimitirul militar din Valea Uzului în 6 iunie 2019, când mii de români naţionalişti au pătruns cu forţa în cimitir pentru a sfinţi parcela românească dedicată eroilor români şi a depune coroane.

0
0
0
s2smodern

Úz völgye - 2019. május 12. Cluj-Napoca, joi, 26 august 2021 (MTI) - Prin sunetul goarnei dispărută în luptă a fost comemorată, joi, în Cimitirul militar din Valea Uzului, bătălia de acum 77 de ani, în urma invaziei trupelor sovietice în Valea Uzului, a informat portalul de ştiri din Transilvania, Székelyhon.ro.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului, 26 august 2020. | © Toró AttilaCluj-Napoca, miercuri, 26 mai 2021 (MTI) - Printr-o sentinţa pronunţată miercuri, Tribunalul Bacău a anulat decizia din martie 2019, prin care Consiliul Local din Dărmăneşti a inclus terenul pe care se află cimitirul militar din Valea Uzului, în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul său public.

Minuta sentinţei a fost publicat pe portalul instanţelor de judecată din România. Sentinţa din prima instanţă nu este definitivă şi poate fi atacată prin recurs, în termen de 15 zile de la data comunicării.

0
0
0
s2smodern

Ziua eroilor valea uzului 2019Cluj-Napoca, joi, 22 aprilie 2021 (MTI) - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a preluat ancheta ocupării forţate a cimitirului militar din Valea Uzului, care a avut loc pe 6 iunie 2019 - a comunicat site-ul emisiunii în limba română a postului Radio France International (RFI).

Parchetul General a precizat - răspunzând la întrebarea pusă de RFI - că în data de 21 ianuarie a preluat instrumentarea dosarului de la Parchetul de la Moineşti. Acesta din urmă a anchetat cazul până acum, provocând nedumerire printre altele datorită faptului că nu a considerat instigare la ură sau discriminare lozinca „Afară cu ungurii din ţară!”, scandată în cimitir.

0
0
0
s2smodern

Procesul care va decide judeţul de care aparţine teritoriul satului Valea Uzului va începe la Miercurea CiucCluj-Napoca, joi, 25 februarie 2021 (MTI) - Potrivit deciziei Înalţii Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, prima instanţă în care se va dezbate dacă teritoriul localităţii Valea Uzului aparţine de judeţul Harghita sau de judeţul Bacău va fi Tribunalul Judeţului Harghita.

0
0
0
s2smodern

Valea uzului – 12-05-2019Cluj-Napoca, miercuri, 17 februarie 2021 (MTI) - Comunitatea composesorală "Aklos" din Sânmartin şi cea din Ciucani au dat în judecată Primăria Dărmăneşti, după ce aceasta a intabulat în favoarea sa trei terenuri din Valea Uzului, cu o suprafaţă totală de aproape 16 hectare, terenuri ale composesoratelor, a anunţat portalul transilvănean Székelyhon.ro, miercuri.

0
0
0
s2smodern

Lanţul viu la cimitirul militar din Valea Uzului - 6 iunie 2019 Cluj-Napoca, vineri, 11 decembrie 2020 - Tribunalul Judeţean Harghita a dispus printr-o sentinţă definitivă anularea amenzii pe care jandarmeria i-a aplicat lui Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita din cauza lanţului viu care a fost organizat în 6 iunie 2019 la cimitirul militar din Valea Uzului.

Sentinţa pronunţată în data de 9 decembrie a fost anunţată de Csaba Borboly într-un mesaj video postat pe pagina sa de socializare. El a declarat: sentinţa are o însemnătate simbolică deoarece indică legalitatea lanţului viu pe care secuii l-au organizat în jurul cimitirului, pentru a apăra locul de veci al soldaţilor. Politicianul UDMR a mai adăugat că, potrivit sentinţei, va trebui să primească înapoi cei 3000 de lei pe care i-a plătit deja drept amendă.

0
0
0
s2smodern

Ziua Eroilor  – Valea Uzului 2019Cluj-Napoca, joi, 10 decembrie 2020 (MTI) - Judecătoria Moineşti a desfiinţat, joi, ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, prin care acesta, la începutul acestui an, a clasat ancheta fără punere sub acuzaţie în cazul acţiunilor violente care au avut loc în data de 6 iunie 2019 la cimitirul militar din Valea Uzului. Judecătoria a dispus totodată în mod definitiv continuarea urmăririi penale.

0
0
0
s2smodern

Valea Uzului – Úzvölgye, 26 august 2020Cluj-Napoca, luni, 30 noiembrie 2020 (MTI) - Consiliul Judeţean Harghita a amplasat, luni după-amiază, indicatoare de localitate bilingve la intrările în localitatea Valea Uzului, acum depopulată.

Amplasarea indicatoarelor a avut loc după ce judeţul Harghita a intabulat pe numele său, în cartea funciară, drumul judeţean care trece prin localitate, iar măsura nu a fost contestată în instanţă de către nimeni, în cadrul termenului legal.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului - Székelyhon: Curtea de Apel Târgu Mureş nu a hotărât în fond despre apartenenţa cimitirului de comuna SânmartinBucureşti, joi, 5 noiembrie 2020 (MTI) - Curtea de Apel Târgu Mureş nu a hotărât în fond despre apartenenţa cimitirului militar din Valea Uzului de comuna Sânmartin, a constatat doar că dreptul de proprietate asupra acestuia nu este reglementată de hotărârea Consiliului Local Sânmartin, ci de hotărârea guvernului din 2010, în vigoare şi astăzi, a anunţat portalul Szekelyhon.ro.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului - Proprietatea comunei Sânmartin asupra cimitirului a fost confirmată printr-o sentinţă definitivăCluj-Napoca, marţi, 6 octombrie 2020 (MTI) - Curtea de Apel de la Târgu-Mureş a respins marţi prin sentinţă definitivă acţiunea oraşului Dărmăneşti în vederea anulării hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în proprietatea publică a comunei.

 

0
0
0
s2smodern

Procesul privind linia de hotar dintre judeţele Harghita şi Bacău a fost transferat la BacăuCluj-Napoca, joi, 13 august 2020 (MTI) - Potrivit ediţiei de joi a cotidianului transilvănean Krónika, procesul, care avea ca scop soluţionarea acţiunii de stabilire a liniei de hotar formulată de reclamanta Comuna Sânmartin din judeţul Harghita, în contradictoriu cu Oraşul Dărmăneşti din judeţul Bacău, a fost transferat la Tribunalul Bacău.

0
0
0
s2smodern

Maghiarii duc în instanţă şi în faţa Avocatului Poporului cazul violenţelor de la cimitirul militar din Valea UzuluiCluj-Napoca, luni, 3 august 2020 (MTI) - Procedura demarată în urma acţiunilor violente care au avut loc la 6 iunie anul trecut, la cimitirul militar din Valea Uzului, ar putea continua în instanţă şi la Avocatul Poporului, au anunţat reclamanţii.

0
0
0
s2smodern

ActiveWatch | 1 august 2020

Discursul instigator la ură nu trebuie să mai fie tolerat de procurori.Discursul instigator la ură nu trebuie să mai fie tolerat de procurori.

ActiveWatch solicită Inspecției Judiciare să se autosesizeze în cazul clasării dosarului Valea Uzului.

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă și responsabilă, își exprimă consternarea cu privire la unele dintre motivele invocate în ordonanța de clasare a faptelor petrecute pe data de 6 iunie 2019 la Valea Uzului. Considerăm că atât Inspecția Judiciară, cât și Ministerul Justiției trebuie să ia măsuri care să transmită mesajul ferm că discursul instigator la ură nu este tolerat de parchetele din România.

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea UzuluiCluj-Napoca, marţi, 14 iulie 2020 (MTI) - În urma unei hotărâri judecătoreşti definitive pronunţată marţi, Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus ca prefectul judeţului Bacău să pună la dispoziţie toate documentele din instituţia sa privind cimitirul militar din Valea Uzului.

Rezumatul sentinţei a fost publicat pe portalul instanţelor din România. Procesul a fost iniţiat de Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de persoană fizică, după ce prefectul judeţului Bacău i-a respins solicitarea de acces la informaţiile de interes public legate de cimitir.

0
0
0
s2smodern

Valea Uzului, 6 iunie 2019 Cluj-Napoca, joi, 28 mai 2020 (MTI) - Un grup format din aproximativ 100 de naţionalişti români au sărbătorit, joi, Ziua Eroilor, în cimitirul militar din Valea Uzului, fără să ţină cont de măsurile epidemiologice, a anunţat portalul Székelyhon.ro.

0
0
0
s2smodern

Violență la cimitirul din Valea Uzului 6 iunie 2019Cluj-Napoca, vineri, 10 aprilie 2020 (MTI) - Consiliul local al oraşului Dărmăneşti nu a reuşit să invalideze hotărârea consiliului local din Sânmartin prin care acesta a dispus includerea în patrimoniul public al comunei din Harghita a cimitirului militar din Valea Uzului şi a fostelor cazărmi, construite de armata maghiară în perioada celui de-al doilea război mondial.

0
0
0
s2smodern

Violență la cimitirul din Valea Uzului 6 iunie 2019Sursa informaţiilor este AGERPRES | 3 martie 2020

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortanyi Istvan, şi liderul Partidului Civic Maghiar (PCM), Mezei Janos, copreşedinţi al Uniunii Maghiare din Transilvania, au anunţat, marţi, la Târgu Mureş, că vor contesta ordonanţa procurorilor de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor de la Cimitirul din Valea Uzului.

Integral pe www.agerpres.ro

0
0
0
s2smodern

Cimitirul militar din Valea Uzului - Intervenţia judeţului Harghita în procesul Sânmărtin contra Dărmăneşti a devenit posibilăCluj-Napoca, joi, 27 februarie 2020 (MTI) - În temeiul încheierii emise joi de Tribunalul Judeţului Bacău, Consiliul Judeţean Harghita poate interveni în procesul intentat de comuna Sânmartin împotriva Consiliului Local Dărmăneşti pentru a dispune anularea hotărârii acestui consiliu prin care s-a dispus trecerea cimitirului din Valea Uzului în patrimoniul public.

Rezumatul încheierii a fost publicat pe portalul tribunalelor din România.

0
0
0
s2smodern

Valea Uzului - mai 2019Cluj-Napoca, luni, 3 februarie 2020 - MTI - Potrivit autorităţilor române, oasele considerate de către unele organizaţii naţionaliste române ca fiind ale celui de-al 150-lea militar român înmormântat în Valea Uzului sunt de origine animală.

Oasele au fost examinate de Institutul de Medicină Legală din Iaşi. Despre rezultatele anchetei, Parchetul din Moineşti l-a informat pe Zsolt Árus, preşedintele Fundaţiei Observatorul Secuiesc. Árus a postat scrisoarea parchetului pe o reţea de socializare.

0
0
0
s2smodern

Valea uzului - 12 mai 2019Cluj-Napoca, sâmbătă, 21 decembrie 2019 (MTI) - Vineri, Tribunalul Bacău a conexat cauza celor două procese care urmăreau revocarea autorizaţiei de construire eliberată de Primăria Dărmaneşti pentru transformarea cimitirului militar de la Valea Uzului şi readucerea cimitirului în starea iniţială.

Primul proces a fost deschis în iunie de către administraţia locală Sânmartin şi Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor "Mikó Imre", în timp ce celălalt proces a fost iniţiat de Valentin Ivancea, fostul prefect al judeţului Bacău. În cel de-al doilea proces s-a hotărât să se conexeze cauza, extrasul încheierii a fost publicat vineri pe portalul instanţelor din România.

0
0
0
s2smodern

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 18 decembrie 2019

În prima parte a anului şi imediat după vizita Papei Francisc, cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a intrat în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Integral pe www.agerpres.ro

0
0
0
s2smodern

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 2 decembrie 2019

Preşedintele executiv al PMP, deputatul Marius Paşcan, a declarat, luni, că, împreună cu 17 colegi parlamentari, a iniţiat o propunere legislativă prin care mormintele şi operele comemorative de război să treacă din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), respectiv din domeniul privat al statului, în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Integral pe www.agerpres.ro

0
0
0
s2smodern

Valea Uzului, cimitirul militar – 12 mai 2019Cluj-Napoca, miercuri, 6 noiembrie 2019 (MTI) - La invitaţia Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituţiile române, maghiare, ruse şi germane responsabile cu îngrijirea mormintelor militare au efectuat, miercuri dimineaţă, o vizită de informare în cimitirul militar din Valea Uzului.

0
0
0
s2smodern

Valea Uzului, cimitirul militar – 12 mai 2019Cluj-Napoca, marţi, 5 noiembrie 2019 (MTI) - Motivele pentru care prefectul judeţului Bacău a atacat în instanţă hotărârile pe care Primăria Dărmăneşti le-a luat în privinţa cimitirului militar de la Valea Uzului, sunt incertitudinea situaţiei juridice şi lipsa avizelor necesare pentru înfiinţarea parcelei româneşti şi a monumentului.

0
0
0
s2smodern

Cluj-Napoca, sâmbătă, 2 noiembrie 2019 (MTI) - Judecătoria Miercurea Ciuc a anulat amenda de 3 000 de lei aplicată de Jandarmeria Harghita lui Róbert Grüman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, pentru că nu a anunţat evenimentul Consiliului Judeţean din data de 6 iunie şi la jandarmerie.

Cotidianul maghiar, Háromszék, din Sfântu Gheorghe, a scris în ediţia online de sâmbătă despre această hotărâre pronunţată în prima instanţă. În articol se arată că jandarmeria poate contesta hotărârea în termen de 30 de zile de la anunţul oficial.

0
0
0
s2smodern

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 25 octombrie 2019

Aproximativ 600 de oameni din toată ţara au sărbătorit, vineri după-amiază, Ziua Armatei Române în cimitirul internaţional de la Valea Uzului şi au adus un omagiu militarilor români care au murit în zonă, cu precădere în timpul Primului Război Mondial.

0
0
0
s2smodern

05 uz volgye valea uzului 2019 05 12Cluj-Napoca, sâmbătă, 26 octombrie 2019 (MTI) - Potrivit informării primite sâmbătă dimineaţă de la Consiliul Judeţean Harghita, noul prefect al judeţului Bacău, Valentin Ivancea a atacat în instanţă hotărârile pe care Primăria Dărmăneşti le-a luat în ceea ce priveşte cimitirul militar din Valea Uzului.

0
0
0
s2smodern

57 ziua eroilor valea uzului 2019Cluj-Napoca/Valea Uzului, vineri, 25 octombrie 2019 (MTI) - Constantin Toma, primarul oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, a oferit vineri distincţii persoanelor care, în data de 6 iunie, ocolind lanţul uman al maghiarilor, au fost primele care au pătruns în cimitirul militar. La fel, i s-a oferit şi acelui preot ortodox care, după ocuparea prin forţă a cimitirului, a sfinţit sola eroilor români.

0
0
0
s2smodern

Valea Uzului -  12 mai 2019Cluj-Napoca, miercuri, 16 octombrie 2019 (MTI) - Ministerul Apărării din România aşteaptă opinia statelor ai căror morţi de război se odihnesc în cimitirul militar din Valea Uzului, acesta este motivul pentru care întârzie o nouă rundă de consultare a instituţiilor române şi maghiare care sunt responsabile cu îngrijirea mormintelor militare, scrie în ediţia de miercuri a cotidianului transilvănean „Krónika”.

0
0
0
s2smodern

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 7 octombrie 2019

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a declarat, luni, la Arad, că şi-ar dori o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului declanşat în Valea Uzului, oficialul afirmând că aşteaptă de la Guvernul României şi „o atitudine mai pozitivă” faţă de comunitatea maghiară [...]

0
0
0
s2smodern

Arad, luni, 7 octombrie 2019 (MTI) - Potrivit lui Péter Szijjártó, ar fi benefic atât pentru România, cât şi pentru Ungaria, dacă cele două ţări şi-ar întări legăturile, astfel şi Europa Centrală ar deveni mai puternică. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior a vorbit despre aceste aspecte, luni dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă comună alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

0
0
0
s2smodern

Valea Uzului - 12 mai 2019Cluj-Napoca, joi, 3 octombrie 2019 (MTI) - La solicitarea părţii române, vizita comună în cimitirul militar din Valea Uzului a autorităţilor ungare şi române, responsabile de îngrijirea mormintelor militare, a fost amânată pentru sfârşitul lunii octombrie, a anunţat joi, portalul de ştiri transilvan, Maszol.ro.

0
0
0
s2smodern

Violență la cimitirul din Valea Uzului 6 iunie 2019Bruxelle/Strassbourg, marţi, 1 octombrie 2019 (MTI) - Ungaria s-a adresat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi a solicitat întocmirea unui raport în cazul Cimitirului din Valea Uzului, deoarece prin acţiuni concrete trebuie împiedicată ocuparea teritoriilor prin cimitirele militare - a declarat telefonic pentru agenţia ungară de presă MTI, Attila Tilki, europarlamentar Fidesz, aflat marţi la Strassbourg.

0
0
0
s2smodern

© 2019 - 2023 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor

 

Acest site utilizeaza cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea utilizarii acestor cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa accesati "Politica Cookies".