Úz völgye - 2019. május 12. Cluj-Napoca, joi, 26 august 2021 (MTI) - Prin sunetul goarnei dispărută în luptă a fost comemorată, joi, în Cimitirul militar din Valea Uzului, bătălia de acum 77 de ani, în urma invaziei trupelor sovietice în Valea Uzului, a informat portalul de ştiri din Transilvania, Székelyhon.ro.

Cimitirul militar din Valea Uzului, 26 august 2020. | © Toró AttilaCluj-Napoca, miercuri, 26 mai 2021 (MTI) - Printr-o sentinţa pronunţată miercuri, Tribunalul Bacău a anulat decizia din martie 2019, prin care Consiliul Local din Dărmăneşti a inclus terenul pe care se află cimitirul militar din Valea Uzului, în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul său public.

Minuta sentinţei a fost publicat pe portalul instanţelor de judecată din România. Sentinţa din prima instanţă nu este definitivă şi poate fi atacată prin recurs, în termen de 15 zile de la data comunicării.

Ziua eroilor valea uzului 2019Cluj-Napoca, joi, 22 aprilie 2021 (MTI) - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a preluat ancheta ocupării forţate a cimitirului militar din Valea Uzului, care a avut loc pe 6 iunie 2019 - a comunicat site-ul emisiunii în limba română a postului Radio France International (RFI).

Parchetul General a precizat - răspunzând la întrebarea pusă de RFI - că în data de 21 ianuarie a preluat instrumentarea dosarului de la Parchetul de la Moineşti. Acesta din urmă a anchetat cazul până acum, provocând nedumerire printre altele datorită faptului că nu a considerat instigare la ură sau discriminare lozinca „Afară cu ungurii din ţară!”, scandată în cimitir.

Procesul care va decide judeţul de care aparţine teritoriul satului Valea Uzului va începe la Miercurea CiucCluj-Napoca, joi, 25 februarie 2021 (MTI) - Potrivit deciziei Înalţii Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, prima instanţă în care se va dezbate dacă teritoriul localităţii Valea Uzului aparţine de judeţul Harghita sau de judeţul Bacău va fi Tribunalul Judeţului Harghita.

Valea uzului – 12-05-2019Cluj-Napoca, miercuri, 17 februarie 2021 (MTI) - Comunitatea composesorală "Aklos" din Sânmartin şi cea din Ciucani au dat în judecată Primăria Dărmăneşti, după ce aceasta a intabulat în favoarea sa trei terenuri din Valea Uzului, cu o suprafaţă totală de aproape 16 hectare, terenuri ale composesoratelor, a anunţat portalul transilvănean Székelyhon.ro, miercuri.

Lanţul viu la cimitirul militar din Valea Uzului - 6 iunie 2019 Cluj-Napoca, vineri, 11 decembrie 2020 - Tribunalul Judeţean Harghita a dispus printr-o sentinţă definitivă anularea amenzii pe care jandarmeria i-a aplicat lui Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita din cauza lanţului viu care a fost organizat în 6 iunie 2019 la cimitirul militar din Valea Uzului.

Sentinţa pronunţată în data de 9 decembrie a fost anunţată de Csaba Borboly într-un mesaj video postat pe pagina sa de socializare. El a declarat: sentinţa are o însemnătate simbolică deoarece indică legalitatea lanţului viu pe care secuii l-au organizat în jurul cimitirului, pentru a apăra locul de veci al soldaţilor. Politicianul UDMR a mai adăugat că, potrivit sentinţei, va trebui să primească înapoi cei 3000 de lei pe care i-a plătit deja drept amendă.

Ziua Eroilor  – Valea Uzului 2019Cluj-Napoca, joi, 10 decembrie 2020 (MTI) - Judecătoria Moineşti a desfiinţat, joi, ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, prin care acesta, la începutul acestui an, a clasat ancheta fără punere sub acuzaţie în cazul acţiunilor violente care au avut loc în data de 6 iunie 2019 la cimitirul militar din Valea Uzului. Judecătoria a dispus totodată în mod definitiv continuarea urmăririi penale.

Valea Uzului – Úzvölgye, 26 august 2020Cluj-Napoca, luni, 30 noiembrie 2020 (MTI) - Consiliul Judeţean Harghita a amplasat, luni după-amiază, indicatoare de localitate bilingve la intrările în localitatea Valea Uzului, acum depopulată.

Amplasarea indicatoarelor a avut loc după ce judeţul Harghita a intabulat pe numele său, în cartea funciară, drumul judeţean care trece prin localitate, iar măsura nu a fost contestată în instanţă de către nimeni, în cadrul termenului legal.

Cimitirul militar din Valea Uzului - Székelyhon: Curtea de Apel Târgu Mureş nu a hotărât în fond despre apartenenţa cimitirului de comuna SânmartinBucureşti, joi, 5 noiembrie 2020 (MTI) - Curtea de Apel Târgu Mureş nu a hotărât în fond despre apartenenţa cimitirului militar din Valea Uzului de comuna Sânmartin, a constatat doar că dreptul de proprietate asupra acestuia nu este reglementată de hotărârea Consiliului Local Sânmartin, ci de hotărârea guvernului din 2010, în vigoare şi astăzi, a anunţat portalul Szekelyhon.ro.

Cimitirul militar din Valea Uzului - Proprietatea comunei Sânmartin asupra cimitirului a fost confirmată printr-o sentinţă definitivăCluj-Napoca, marţi, 6 octombrie 2020 (MTI) - Curtea de Apel de la Târgu-Mureş a respins marţi prin sentinţă definitivă acţiunea oraşului Dărmăneşti în vederea anulării hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în proprietatea publică a comunei.

 

Procesul privind linia de hotar dintre judeţele Harghita şi Bacău a fost transferat la BacăuCluj-Napoca, joi, 13 august 2020 (MTI) - Potrivit ediţiei de joi a cotidianului transilvănean Krónika, procesul, care avea ca scop soluţionarea acţiunii de stabilire a liniei de hotar formulată de reclamanta Comuna Sânmartin din judeţul Harghita, în contradictoriu cu Oraşul Dărmăneşti din judeţul Bacău, a fost transferat la Tribunalul Bacău.

Maghiarii duc în instanţă şi în faţa Avocatului Poporului cazul violenţelor de la cimitirul militar din Valea UzuluiCluj-Napoca, luni, 3 august 2020 (MTI) - Procedura demarată în urma acţiunilor violente care au avut loc la 6 iunie anul trecut, la cimitirul militar din Valea Uzului, ar putea continua în instanţă şi la Avocatul Poporului, au anunţat reclamanţii.

ActiveWatch | 1 august 2020

Discursul instigator la ură nu trebuie să mai fie tolerat de procurori.Discursul instigator la ură nu trebuie să mai fie tolerat de procurori.

ActiveWatch solicită Inspecției Judiciare să se autosesizeze în cazul clasării dosarului Valea Uzului.

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă și responsabilă, își exprimă consternarea cu privire la unele dintre motivele invocate în ordonanța de clasare a faptelor petrecute pe data de 6 iunie 2019 la Valea Uzului. Considerăm că atât Inspecția Judiciară, cât și Ministerul Justiției trebuie să ia măsuri care să transmită mesajul ferm că discursul instigator la ură nu este tolerat de parchetele din România.

Cimitirul militar din Valea UzuluiCluj-Napoca, marţi, 14 iulie 2020 (MTI) - În urma unei hotărâri judecătoreşti definitive pronunţată marţi, Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus ca prefectul judeţului Bacău să pună la dispoziţie toate documentele din instituţia sa privind cimitirul militar din Valea Uzului.

Rezumatul sentinţei a fost publicat pe portalul instanţelor din România. Procesul a fost iniţiat de Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de persoană fizică, după ce prefectul judeţului Bacău i-a respins solicitarea de acces la informaţiile de interes public legate de cimitir.

Valea Uzului, 6 iunie 2019 Cluj-Napoca, joi, 28 mai 2020 (MTI) - Un grup format din aproximativ 100 de naţionalişti români au sărbătorit, joi, Ziua Eroilor, în cimitirul militar din Valea Uzului, fără să ţină cont de măsurile epidemiologice, a anunţat portalul Székelyhon.ro.

Violență la cimitirul din Valea Uzului 6 iunie 2019Cluj-Napoca, vineri, 10 aprilie 2020 (MTI) - Consiliul local al oraşului Dărmăneşti nu a reuşit să invalideze hotărârea consiliului local din Sânmartin prin care acesta a dispus includerea în patrimoniul public al comunei din Harghita a cimitirului militar din Valea Uzului şi a fostelor cazărmi, construite de armata maghiară în perioada celui de-al doilea război mondial.

Violență la cimitirul din Valea Uzului 6 iunie 2019Sursa informaţiilor este AGERPRES | 3 martie 2020

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortanyi Istvan, şi liderul Partidului Civic Maghiar (PCM), Mezei Janos, copreşedinţi al Uniunii Maghiare din Transilvania, au anunţat, marţi, la Târgu Mureş, că vor contesta ordonanţa procurorilor de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor de la Cimitirul din Valea Uzului.

Integral pe www.agerpres.ro

Cimitirul militar din Valea Uzului - Intervenţia judeţului Harghita în procesul Sânmărtin contra Dărmăneşti a devenit posibilăCluj-Napoca, joi, 27 februarie 2020 (MTI) - În temeiul încheierii emise joi de Tribunalul Judeţului Bacău, Consiliul Judeţean Harghita poate interveni în procesul intentat de comuna Sânmartin împotriva Consiliului Local Dărmăneşti pentru a dispune anularea hotărârii acestui consiliu prin care s-a dispus trecerea cimitirului din Valea Uzului în patrimoniul public.

Rezumatul încheierii a fost publicat pe portalul tribunalelor din România.

Valea Uzului - mai 2019Cluj-Napoca, luni, 3 februarie 2020 - MTI - Potrivit autorităţilor române, oasele considerate de către unele organizaţii naţionaliste române ca fiind ale celui de-al 150-lea militar român înmormântat în Valea Uzului sunt de origine animală.

Oasele au fost examinate de Institutul de Medicină Legală din Iaşi. Despre rezultatele anchetei, Parchetul din Moineşti l-a informat pe Zsolt Árus, preşedintele Fundaţiei Observatorul Secuiesc. Árus a postat scrisoarea parchetului pe o reţea de socializare.

Valea uzului - 12 mai 2019Cluj-Napoca, sâmbătă, 21 decembrie 2019 (MTI) - Vineri, Tribunalul Bacău a conexat cauza celor două procese care urmăreau revocarea autorizaţiei de construire eliberată de Primăria Dărmaneşti pentru transformarea cimitirului militar de la Valea Uzului şi readucerea cimitirului în starea iniţială.

Primul proces a fost deschis în iunie de către administraţia locală Sânmartin şi Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor "Mikó Imre", în timp ce celălalt proces a fost iniţiat de Valentin Ivancea, fostul prefect al judeţului Bacău. În cel de-al doilea proces s-a hotărât să se conexeze cauza, extrasul încheierii a fost publicat vineri pe portalul instanţelor din România.

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 18 decembrie 2019

În prima parte a anului şi imediat după vizita Papei Francisc, cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a intrat în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Integral pe www.agerpres.ro

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 2 decembrie 2019

Preşedintele executiv al PMP, deputatul Marius Paşcan, a declarat, luni, că, împreună cu 17 colegi parlamentari, a iniţiat o propunere legislativă prin care mormintele şi operele comemorative de război să treacă din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), respectiv din domeniul privat al statului, în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Integral pe www.agerpres.ro

Valea Uzului, cimitirul militar – 12 mai 2019Cluj-Napoca, miercuri, 6 noiembrie 2019 (MTI) - La invitaţia Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituţiile române, maghiare, ruse şi germane responsabile cu îngrijirea mormintelor militare au efectuat, miercuri dimineaţă, o vizită de informare în cimitirul militar din Valea Uzului.

Valea Uzului, cimitirul militar – 12 mai 2019Cluj-Napoca, marţi, 5 noiembrie 2019 (MTI) - Motivele pentru care prefectul judeţului Bacău a atacat în instanţă hotărârile pe care Primăria Dărmăneşti le-a luat în privinţa cimitirului militar de la Valea Uzului, sunt incertitudinea situaţiei juridice şi lipsa avizelor necesare pentru înfiinţarea parcelei româneşti şi a monumentului.

Cluj-Napoca, sâmbătă, 2 noiembrie 2019 (MTI) - Judecătoria Miercurea Ciuc a anulat amenda de 3 000 de lei aplicată de Jandarmeria Harghita lui Róbert Grüman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, pentru că nu a anunţat evenimentul Consiliului Judeţean din data de 6 iunie şi la jandarmerie.

Cotidianul maghiar, Háromszék, din Sfântu Gheorghe, a scris în ediţia online de sâmbătă despre această hotărâre pronunţată în prima instanţă. În articol se arată că jandarmeria poate contesta hotărârea în termen de 30 de zile de la anunţul oficial.

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 25 octombrie 2019

Aproximativ 600 de oameni din toată ţara au sărbătorit, vineri după-amiază, Ziua Armatei Române în cimitirul internaţional de la Valea Uzului şi au adus un omagiu militarilor români care au murit în zonă, cu precădere în timpul Primului Război Mondial.

05 uz volgye valea uzului 2019 05 12Cluj-Napoca, sâmbătă, 26 octombrie 2019 (MTI) - Potrivit informării primite sâmbătă dimineaţă de la Consiliul Judeţean Harghita, noul prefect al judeţului Bacău, Valentin Ivancea a atacat în instanţă hotărârile pe care Primăria Dărmăneşti le-a luat în ceea ce priveşte cimitirul militar din Valea Uzului.

57 ziua eroilor valea uzului 2019Cluj-Napoca/Valea Uzului, vineri, 25 octombrie 2019 (MTI) - Constantin Toma, primarul oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, a oferit vineri distincţii persoanelor care, în data de 6 iunie, ocolind lanţul uman al maghiarilor, au fost primele care au pătruns în cimitirul militar. La fel, i s-a oferit şi acelui preot ortodox care, după ocuparea prin forţă a cimitirului, a sfinţit sola eroilor români.

Valea Uzului -  12 mai 2019Cluj-Napoca, miercuri, 16 octombrie 2019 (MTI) - Ministerul Apărării din România aşteaptă opinia statelor ai căror morţi de război se odihnesc în cimitirul militar din Valea Uzului, acesta este motivul pentru care întârzie o nouă rundă de consultare a instituţiilor române şi maghiare care sunt responsabile cu îngrijirea mormintelor militare, scrie în ediţia de miercuri a cotidianului transilvănean „Krónika”.

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 7 octombrie 2019

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a declarat, luni, la Arad, că şi-ar dori o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului declanşat în Valea Uzului, oficialul afirmând că aşteaptă de la Guvernul României şi „o atitudine mai pozitivă” faţă de comunitatea maghiară [...]

Arad, luni, 7 octombrie 2019 (MTI) - Potrivit lui Péter Szijjártó, ar fi benefic atât pentru România, cât şi pentru Ungaria, dacă cele două ţări şi-ar întări legăturile, astfel şi Europa Centrală ar deveni mai puternică. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior a vorbit despre aceste aspecte, luni dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă comună alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Valea Uzului - 12 mai 2019Cluj-Napoca, joi, 3 octombrie 2019 (MTI) - La solicitarea părţii române, vizita comună în cimitirul militar din Valea Uzului a autorităţilor ungare şi române, responsabile de îngrijirea mormintelor militare, a fost amânată pentru sfârşitul lunii octombrie, a anunţat joi, portalul de ştiri transilvan, Maszol.ro.

Violență la cimitirul din Valea Uzului 6 iunie 2019Bruxelle/Strassbourg, marţi, 1 octombrie 2019 (MTI) - Ungaria s-a adresat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi a solicitat întocmirea unui raport în cazul Cimitirului din Valea Uzului, deoarece prin acţiuni concrete trebuie împiedicată ocuparea teritoriilor prin cimitirele militare - a declarat telefonic pentru agenţia ungară de presă MTI, Attila Tilki, europarlamentar Fidesz, aflat marţi la Strassbourg.

Valea Uzului - 26 august 2019Sursa informaţiilor este MEDIAFAX | 26 august 2019

Peste 4.000 de persoane au participat, luni, la Cimitirul din Valea Uzului la comemorarea soldaţilor secui care şi-au pierdut viaţa în 1944, în luptele contra armatei sovietice. La ceremonie, şeful Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a făcut apel la unitatea maghiarilor.

Integral pe: mediafax.ro

Cimitirul militar din Valea Uzului - Slujbă ecumenică cu ocazia comemorării a 75 de ani de la Bătălia din Valea UzuluiValea Uzului, luni, 26 august 2019 (MTI) - În Cimitirul militar situat la graniţa dintre Transilvania şi Moldova, au fost pomenite luni, în cadrul unei slujbe ecumenice, victimele bătăliei de acum 75 de ani din Valea Uzului.

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 27 iulie 2019

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că situaţia creată la cimitirul din Valea Uzului este "de neimaginat" şi că în această problemă trebuie să se găsească "o soluţie acceptabilă pentru maghiarii din Transilvania", el susţinând că "actorii competenţi" din Ungaria discută cu partea română despre această chestiune.

Integral pe www.agerpres.ro

Înregistrării de pe vremuri a deceselor celor cinci ostași - Mihály Grimm, Mihály Harcsik, György Kuzma, György Mordaninecz şi Mihály Román - în registrele de stare civilă.Băile Tuşnad, miercuri, 24 iulie 2019 (MTI) - Potrivit unui oficial al Ministerului Apărării din Ungaria, dintre cei unsprezece soldaţi înmormântaţi în cimitirul din Valea Uzului şi pe care autorităţile române îi consideră români, cinci au fost cetăţeni maghiari.

Anunţul a fost făcut de colonelul Vilmos Kovács, comandantul Institutului şi Muzeului Militar (HM HIM) de la Budapesta (care aparţine de Ministerul Apărării din Ungaria şi căruia îi este încredinţată îngrijirea mormintelor, cimitirelor şi monumentelor militare maghiare), miercuri, la o dezbatere organizată în cadrul Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos), pe subiectul cimitirului militar din Valea Uzului şi a disputelor privind limitele judeţelor Harghita şi Bacău.

Cluj-Napoca, miercuri, 24 iulie 2019 (MTI) - Prefectul judeţului Bacău nu a iniţiat acele procese în contencios administrativ îndreptate împotriva Primăriei Dărmăneşti, pe care le-a avut în vedere din cauza măsurilor ilegale pe care instituţia le-a luat în legătură cu cimitirul militar din Valea Uzului.

Instituţia prefectului a transmis această informaţie marţi, în scris, agenţiei ungare de presă MTI.

Odorheiu Secuiesc, marţi, 23 iulie 2019 (MTI) - La iniţiativa Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), aproximativ 500 de persoane au protestat marţi după-amiază, la Odorheiu Secuiesc, împotriva transformării cimitirului militar din Valea Uzului şi a încălcării drepturilor maghiarilor din ultima perioadă.

Cimitirul militar, Valea Uzului - 1927Cluj-Napoca, joi, 18 iulie 2019 (MTI) - Un studiu recent, efectuat pe subiectul cimitirului militar din Valea Uzului, atrage atenţia asupra faptului că trei dintre cei şapte soldaţi care au fost menţionaţi în documentele româneşti cu nume şi prenume, şi care au fost consideraţi a fi români, nu au servit în armata română, iar cu privire la ceilalţi patru, încă nu au fost făcute publice date.

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 16 iulie 2019

Întrunit în şedinţe publice în zilele de 04 şi 16.07.2019, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate privind modul în care au fost reflectate, în perioada 06-09.06.2019, evenimentele din Valea Uzului în emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate de posturile de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV şi România TV. În şedinţa din 16.07.2019, constatând încălcări ale dispoziţiilor Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, în emisiuni difuzate în data de 06.06.2019, Consiliul a decis să aplice sancţiuni următoarelor posturi:

Integral pe www.agerpres.ro

 

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 10 iulie 2019

Szijjarto i-a cerut, de asemenea, lui Meleşcanu să ajute la facilitarea consultărilor între experţii din cele două ţări asupra chestiunii cimitirului de la Valea Uzului şi să susţină o vizită comună la faţa locului în cât mai scurt timp posibil.

Cluj-Napoca, marţi, 9 iulie 2019 (MTI) - Încercările de mediere privind limita interjudeţeană dintre Harghita şi Bacău s-au încheiat marţi fără succes, în cadrul comisiei mixte reunită la Ghimeş-Făget. La întâlnirea iniţiată de prefecţii celor două judeţe, la care au participat liderii consiliilor locale şi judeţene în cauză, precum şi reprezentanţii oficiilor de cadastru ale celor două judeţe, a fost redactat un proces verbal care conţine punctele în care părţile nu au reuşit să convină.

Budapesta, miercuri, 10 iulie 2019 (MTI) - România a făcut o declaraţie care îngreunează îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, miercuri, pentru agenţia ungară de presă MTI, ca reacţie la comunicatul de miercuri al Ministerului Afacerilor Externe din România.

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 9 iulie 2019

Localităţile din Harghita care au litigii de graniţă cu localităţi din Bacău trebuie să solicite în instanţă delimitarea hotarelor administrativ-teritoriale, este concluzia unei întâlniri de conciliere care a avut loc marţi, în localitatea Ghimeş-Făget (judeţul Bacău), a informat prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei.

Acesta a precizat că la iniţiativa sa şi a prefectului judeţului Bacău, printr-un ordin comun al celor două instituţii ale prefectului, marţi a avut loc întâlnirea comisiilor de delimitare a hotarelor administrativ-teritoriale între cele două judeţe.

Integral pe www.agerpres.ro

Cluj-Napoca, marţi, 9 iulie 2019 (MTI) - În scopul stopării „politicii de stat anti-minoritare şi anti-maghiare”, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) organizează un miting în data de 23 iulie la Odorheiul Secuiesc, la care îşi invită simpatizanţii.

Mitingul a fost anunţat marţi de către preşedintele partidului, István Csomortányi, la conferinţa de presă de la Cluj. În opinia sa, recenta modificare a Codului administrativ ar diminua drepturile minorităţilor şi ar ridica la rang de politică de stat politicile anti-minoritare şi anti-maghiare.

Lacul Štrba/Budapesta, marţi, 9 iulie 2019 (MTI) - Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a discutat marţi cu omologul său român Teodor Meleşcanu la întâlnirea informală a miniştrilor de externe din ţările Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care are loc la Lacul Štrba din Slovacia.

Sursa informaţiilor este AGERPRES | Miercurea Ciuc, 8 iulie 2019

Parlamentarii UDMR Tanczos Barna şi Korodi Attila s-au declarat împotriva preluării de către Ministerul Apărării Naţionale a Cimitirului de la Valea Uzului, susţinând că o astfel de măsură ar fi ilegală şi că Primăria Sânmartin (judeţul Harghita) a demonstrat că poate avea grijă cum se cuvine de acest cimitir.

Integral pe www.agerpres.ro

 

Sursa informaţiilor este AGERPRES

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a trimis o scrisoare oficială ministrului Culturii şi Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", în care a cerut explicaţii cu privire la bazele juridice şi simbolistica crucilor de beton amplasate în Cimitirul de la Valea Uzului, dar şi la simbolurile folosite de participanţii la ceremonia care a avut loc la necropolă în data de 6 iunie.

Integral pe www.agerpres.ro

Sursa informaţiilor este AGERPRES | 3 iulie 2019

Senatorul Liviu Marian-Pop, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la APCE, şi senatorul Titus Corlăţean, membru al delegaţiei, au transmis miercuri, 3 iulie a.c., o scrisoare în atenţia preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Liliane Maury-Pasquier, în care au fost oferite clarificări referitoare la situaţia generată de incidentele de la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului [...]

Integral pe www.agerpres.ro

 


 

La data de 24 iunie 2019, Biroului de presă al MApN la solicitarea portalului glasul.info transmite următoarele:

„[...] o comisie comună a Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Culturii s-a deplasat la Valea Uzului în anul 1985, cu prilejul inventarierii operelor comemorative ale morţilor de război, context în care s-a realizat o fişă a necropolei de război (Anexa nr. 1), datată 16 noiembrie 1985; conform celor consemnate, s-a constatat că pe locul Cimitirului eroilor exista o poartă de acces dărăpănată, iar mormintele, slab conturate, nu erau marcate cu însemne de căpătâi; totul era acoperit cu iarbă şi din loc în loc brazi; [...]”

Integral pe glasul.info

 

© 2019 - 2021 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor

 

Acest site utilizeaza cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea utilizarii acestor cookies. Pentru mai multe informatii va rugam sa accesati "Politica Cookies".