Fotografie de copertă: Cimitirul militar din Valea Uzului Cluj-Napoca, sâmbătă, 15 iulie 2023 (MTI) - Jandarmeria Română nu a aplicat amenzi în urma amplasării, sâmbăta trecută, a unor noi cruci în cimitirul militar din Valea Uzului, a scris portalul transilvănean „Krónika”, sâmbătă, în baza informaţiilor primite de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita.

În răspunsul transmis ca urmare a întrebărilor portalului, colonelul Dan Iamandi, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, respectiv căpitanul Marian Stan au explicat că nu au fost aplicate amenzi membrilor organizaţiei Calea Neamului conduse de Mihai Tîrnoveanu după în 8 iulie, aceştia au amplasat în cimitirul militar din Valea Uzului 150 de cruci de lemn fără a avea vreo autorizaţie în acest sens.

În cadrul răspunsului, cei doi au subliniat că sarcina jandarmeriei este aceea de a crea şi de a menţine pacea şi ordinea, iar prin măsurile efectuate la faţa locului a fost asigurată protecţia tuturor participanţilor, indiferent de naţionalitate.

"În cazul în care există reglementări adoptate de către unităţile administrative locale care interzic pătrunderea într-o anumită zonă, este responsabilitatea autorităţilor locale respective să respecte aceste reglementări, prin furnizarea unui serviciu propriu de pază", a scris „Krónika”, citând din răspunsul jandarmeriei.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita a subliniat că respectă dreptul constituţional al fiecărui cetăţean la libera exprimare a opiniei şi sprijină exercitarea acestui drept atâta timp cât acest lucru este făcut într-un mod paşnic, „în baza legislaţiei în vigoare”. În 8 iunie, la cimitirul militar din Valea Uzului, misiunea jandarmeriei a fost „să asigure pacea şi ordinea”, lucru care a fost îndeplinit.

Portalul maghiar a amintit că atunci când simpatizanţii lui Târnoveanu au încercat, printr-o manifestaţie, să împiedice inaugurarea statuii lui Ferenc Kölcsey la Carei, eveniment care a avut loc în aprilie şi la care a participat şi preşedintele ungar Katalin Novák, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Satu Mare a aplicat o singură amendă, în cuantum de 500 de lei.

În urma amplasării din 8 iulie a unor cruci de lemn în cimitirul militar din Valea Uzului, Primăria Sânmartin a depus o plângere penală la poliţie împotriva lui Mihai Tîrnoveanu şi a susţinătorilor săi. Sándor Birtalan, primarul localităţii din judeţul Harghita - de care aparţine administrativ cimitirul militar - a declarat, anterior, pentru MTI, că plângerea descrie faptele de profanare a cimitirului militar şi solicită o anchetă în acest caz, respectiv urmărirea penală a făptaşilor.

În 8 iulie, susţinătorii organizaţiei Calea Neamului au amplasat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar din Valea Uzului, pentru a înlocui crucile de beton care au fost îndepărtate în 29 iunie. Alături de crucile de dimensiuni mai mici, legate cu câte o panglică în culorile naţionale ale României, a fost montată şi o cruce mai mare, respectiv un drapel românesc.

MTI | 15 iulie 2023

Fotografie de copertă: Cimitirul militar din Valea Uzului - 30 iunie 2023 | © TORÓ Attila

 

 

Galerie foto | Cimitirul militar din Valea Uzului

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Ultimele știri | Cimitirul militar Valea Uzului

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Editor