Protest
Către domnul președinte al României, Klaus Iohannis,
guvernul României,
Prefectura județului Harghita,
Prefectura județului Bacău,
Consiliul local și Primăria Dărmănești,
Printr-o hotărâre a Consiliului Local Dărmănești primăria orașului și-a însușit abuziv și ilegal un teren aflat în posesia comunei Sânmărtin, județul Harghita pe care se află cimitirul militar din Valea Uzului.
Deasemenea, încălcând prevederile legilor specifice și a înțelegerilor internaționale, pe locul bine determinat și documentat istoric, peste locul unde au fost înhumați căzuții regimentului 10 Miskolc din primul război mondial s-au construit prin hotărârea aceluiași consiliu local un monument comemorativ și cincizeci de morminte goale ale soldaților români necunoscuți marcate cu același număr de cruci de beton.
Stimate autorități ale României, maghiarii din România respectă și onorează memoria celor căzuți în războaie indiferent ce naționalitate au și unde își dorm somnul de veci.
Cimitirul militar din Valea Uzului - Slujbă ecumenică cu ocazia comemorării a 75 de ani de la Bătălia din Valea Uzului
Valea Uzului, luni, 26 august 2019 (MTI) - În Cimitirul militar situat la graniţa dintre Transilvania şi Moldova, au fost pomenite luni, în cadrul unei slujbe ecumenice, victimele bătăliei de acum 75 de ani din Valea Uzului.
Cimitirul militar din Valea Uzului - Potrivit unui studiu recent publicat, unii dintre soldaţii consideraţi a fi români nu au servit în armata română
Cluj-Napoca, joi, 18 iulie 2019 (MTI) - Un studiu recent, efectuat pe subiectul cimitirului militar din Valea Uzului, atrage atenţia asupra faptului că trei dintre cei şapte soldaţi care au fost menţionaţi în documentele româneşti cu nume şi prenume, şi care au fost consideraţi a fi români, nu au servit în armata română, iar cu privire la ceilalţi patru, încă nu au fost făcute publice date.
Cimitirul militar din Valea Uzului - Graniţă de judeţ disputată, istoria pusă la îndoială - SINTEZĂ
Cluj, luni, 20 mai 2019 (MTI) - De trei săptămâni există tensiune în relaţiile româno-maghiare din cauza solei eroilor români înfiinţată de Primăria Dărmăneşti, cu sprijinul statului român, în cimitirul militar austro-ungar din Valea Uzului, la graniţa dintre Ţinutul Secuiesc şi Moldova.
Primăria Dărmăneşti a anunţat, pentru data de 17 mai, inaugurarea solei româneşti, dar a amânat evenimentul după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că primăria şi-a eliberat ilegal autorizaţia de construcţie: documentaţia întocmită nu demonstrează în mod clar dreptul de proprietate asupra terenului. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a considerat, de asemenea, ilegală autorizaţia de construcţie.