Valea Uzului, luni, 26 august 2019 (MTI) - În Cimitirul militar situat la graniţa dintre Transilvania şi Moldova, au fost pomenite luni, în cadrul unei slujbe ecumenice, victimele bătăliei de acum 75 de ani din Valea Uzului.
Călugărul franciscan, Csaba Böjte, a vorbit în predica sa despre nevoia de dreptate şi iubire. În opinia sa, iubirea trebuie îmbrăcată în dreptate şi, în cazul Văii Uzului, dreptatea trebuie să biruiască.
El şi-a îndemnat audienţa să se roage pentru ca şi steagul Ţinutului Secuiesc să ajungă pe clădirea Parlamentului din Bucureşti. „Dacă pentru această ţară sunt buni banii noştri plătiţi prin taxe, munca noastră cu sudoare, atunci să fie bune şi drapelul nostru, şi imnul nostru, şi limba noastră”, a declarat călugărul.
În acelaşi timp, acesta consideră că nu trebuie să ne abatem de pe calea iubirii. Călugărul a menţionat ca exemplu întâmplarea unui poliţist din Deva care, pe vremuri, l-a tras la răspundere când a adus primii copii ai străzii la mănăstirea franciscană. Ulterior, acelaşi poliţist a organizat un bal de binefacere pentru a colecta fonduri pentru ajutorarea unui copil adoptat de Fundaţia Sf. Francisc din Deva, care urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale.
„Au fost şi vor mai fi evenimente ca Valea Uzului, dar menirea noastră este să construim pod din piatra cu care s-a aruncat în noi”, a concluzionat călugărul.
Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a declarat în salutul său, adresat celor prezenţi la comemorarea din cimitir, că exemplul tinerilor secui căzuţi în bătălia din Valea Uzului îi obligă la rezistenţă curajoasă şi pe urmaşii acestora.
El a adăugat că, dincolo de dezbaterile cotidiene, este nevoie şi de momente în care maghiarii sunt uniţi şi pot demonstra că îşi pot strânge rândurile când există probleme.
„Ei pot demonstra putere în faţa celor ce vor să dobândească acest pământ, dar acest pământ este casa noastră de 1000 de ani", a declarat politicianul.
La comemorarea a 75 de ani de la bătălia din Valea Uzului au participat peste 5000 de persoane, cu mult mai mult faţă de comemorările din anii anteriori. Printre participanţi s-au numărat şi trei supravieţuitori ai bătăliei din Valea Uzului de acum 75 de ani. Organizatorii comemorării au îngrădit acea porţiune a cimitirului unde Primăria Dărmăneşti a amenajat în aprilie o solă şi a ridicat un monument românesc. Jandarmeria a închis drumul dinspre Moldova spre Valea Uzului pentru a preveni ca oponenţii comemorării maghiare să poată ajunge la faţa locului.
În data de 26 august 1944, la trei zile după ce România a ieşit din alianţa cu Puterile Axei şi a trecut de partea Aliaţilor, trupele sovietice au ajuns prima dată la Valea Uzului, la graniţa Ungariei de la acea vreme, unde s-au confruntat cu Batalionul Secuiesc de Grăniceri format din băieţi cu vârste cuprinse între 17-18 ani. Forţele sovietice susţinute de vehicule blindate au penetrat în două ore linia apărării maghiare.
bpt – MTI 2019. augusztus 26.
Fotoreportaj: © TORÓ Attila | valea-uzului.ro | uz-volgye.ro