Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Kolozsvár, 2019. május 7., kedd (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére politikai egyeztetésre került sor kedden Bukarestben az úzvölgyi katonatemető illetéktelen átalakítása ügyében Calin Popescu Tariceanuval, a kisebbik kormánypárt elnökével, és a képviselőház védelmi bizottságába hívták meg magyarázatot adni Gabriel-Beniamin Les védelmi minisztert.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek és Calin Popescu Tariceanunak, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökének a megbeszéléséről a Mediafax hírügynökség számolt be. A megbeszélésnek azért van jelentősége, mert a temetőben Dormánfalva (Darmanesti) polgármesteri hivatala alakíttatta ki a román katonák parcelláját, és a kisvárosnak mind a polgármesterét, mind az alpolgármesterét az ALDE színeiben választották meg, és a 17 tagú önkormányzati testületben a liberális pártnak nyolc képviselője van.

Az egyeztetés után Kelemen Hunor a Mediafaxnak elmondta: arról tájékoztatta Calin Popescu Tariceanut, hogy Dormánfalva önkormányzata engedély nélkül „bement a szomszéd udvarába építkezni”, és Csíkszentmárton község területén alakította át az első világháborús temetőt. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: a munkálatok leállítását kérte minden illetékes személytől.

Calin Popescu Tariceanu, aki a szenátus elnöki tisztségét is betölti, kijelentette: meg lehet találni a megfelelő megoldást a kialakult helyzetre de ehhez diplomáciai érzékre és megértésre van szükség.

„Azt hiszem a problémát gyorsan és civilizáltan meg lehet oldani, figyelve a helyi érzékenységekre, és arra, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkinek meg kell adni a tisztességet, aki az életét adta az első vagy a második világháborúban" - idézte a Mediafax a pártelnököt.

Az RMDSZ arról számolt be keddi hírlevelében, hogy Apjok Norbert képviselő kezdeményezésére a képviselőház védelmi bizottsága is megvizsgálta az úzvölgyi katonatemető ügyét hétfő délutáni ülésén. A bizottság a rendelkezésére álló dokumentumok alapján megvizsgálta az úzvölgyi temetőben végzett átalakítások jogosultságát, és egyöntetű szavazással úgy döntött, hogy további információkért berendeli meghallgatásra a védelmi minisztert.

Az erdélyi magyar sajtót és közvéleményt napok óta élénken foglalkoztatja, hogy a Kárpátokon túl fekvő Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata önkényesen létrehozta az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye első világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében. A beavatkozás során 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák-magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik. Dormánfalva önkormányzata május 17-re hirdette meg a román katonák emlékhelyének az ünnepélyes felavatását.

A két éve teljesen elnéptelenedett Úzvölgye település a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, a település területét azonban nemrég a 25 kilométerre fekvő Dormánfalva telekkönyveztette.

kga \ kgf \ kpl – MTI 2019. május 7.

0
0
0
s2smodern

© 2019 - 2023 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.

 

Az uz-volgye.ro és a valea-uzului.ro weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.