Sírgyalázás miatt bűnvádi eljárás folyik az úzvölgyi keresztállítás ügyében
2023. július 18. | Rostás Szabolcs, Krónika

„Rongálás és sírgyalázás gyanújával bűnvádi eljárást folytat a csíkszeredai bírósági ügyészség a Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista román szervezet tagjai által július 8-án az úzvölgyi katonatemetőben végrehajtott keresztállítás miatt – értesült a Krónika. A nyomozó hatóság a rendőrség és a csendőrség által a Mihai Tîrnoveanuék akciójáról a temetődúlás másnapján kiállított jegyzőkönyv alapján indított eljárást az ügyben. Ezzel párhuzamosan Csíkszentmárton önkormányzata is büntetőfeljelentést tett a rendőrségen a közigazgatásilag hozzá tartozó terület tulajdonosaként a temetőgyalázás miatt.”


Úzvölgyi temető – Helyreállítást kérnek
Háromszék | 2023. július 12.

„Az úzvölgyi katonatemető június 30-i állapotának a helyreállítását szorgalmazza és a szombati újabb keresztállítás elkövetőinek a felelősségre vonását kéri Hargita megye és Csíkszentmárton önkormányzata.”


Rend a lelke mindennek?!

2023, július 12. | Bíró István, Hargita népe

„Folytatódik az úzvölgyi katonatemető körüli vita. Szerda délelőtt a temető bejáratánál rendfenntartók igazoltatták a csíkszentmártoni önkormányzat munkatársait, akik kaszálni és takarítani érkeztek oda. A magyar kereszteken nem cserélték ki a magyar nemzeti színű szalagokat, megtorlástól tartanak.”


Lesz-e béke az Úz-völgyében? (2.)

Élő Székelyföld, Simó Márton | 2023. július 11.

„Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy az Úz-völgyében található első és második világháborús katonatemető körül az indulatok nem csillapodnak. Szélsőségesek egy csoportja július 9-én »újraalapította« a román parcellát, úgy helyezett el ott 150 fakeresztet, hogy a jelenlevő karhatalmi osztagok, a rendőrség és a csendőrség képviselői nem avatkoztak közbe.”


EMSZ: az úzvölgyi temetőben sírgyalázás és etnikai feszültségkeltés zajlott, feljelentik az elkövetőket

Krónika | 2023. július 10.

„Feljelenti az úzvölgyi katonatemetőben szombaton törvénytelenül 150 fakerseztet elhelyező szélsőséges Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesületet az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), mivel a román szervezet tettét bűncselekménynek tekinti – tudatta hétfőn a párt.”

Lesz-e béke az Úz-völgyében?  (1.)
Élő Székelyföld, Simó Márton | 2023. július 9.

„Ki gondolta volna ezelőtt nyolc-tíz évvel, hogy milyen fontos lesz egyeseknek ez a hősi temető, amely az első világháború idején jött létre, amikor itt erődrendszer, védvonal épült, s a fellángoló harcok során hol előrébb, hol hátrább költözött az arcvonal. Nyilvánvaló, hogy elsősorban az egymással szövetséges Központi Hatalmak hadereje tartózkodott itt, a magyar honvédség, a császári és királyi közös haderő, illetve bizonyos időszakokban német csapatok is.”


Úzvölgye: Uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt feljelentette Borboly Csaba Mihai Tîrnoveanut
2023. július 8. | maszol.ro

„Uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt feljelentette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Mihai Tîrnoveanut, a Calea Neamului Egyesület vezetőjét a szélsőségesen nacionalista és magyarellenes szervez Úzvölgyébe tervezett szombati akciója miatt - közölte a Hargita megyei önkormányzat. Mint ismert, a Nemzet Útja nevű szervezethez tartozók szombaton kora délután százötven keresztet szándékoznak felállítani az első és második világháborús katonatemetőben az onnan jogerős bírósági döntés nyomán eltávolított ötven betonkereszt helyére, amiket a Bákó megyei Dormánfalva az állítólagosan ott eltemetett román katonák emlékére emeltetett. Csakhogy idejekorán kiderült, a román hősi halottakat nem ott hantolták el.”


Beton helyett fából: újabb kereszteket szeretnének a románok Úzvölgyében
2023. július 8. | szekelyhon.ro

„Ismét az úzvölgyi haditemetőre irányul a figyelem, miután románok egy csoportja arra készül szombaton délután, hogy fakereszteket rakjon az eltávolított betonkeresztek helyére. A Székelyhon a helyszínről tudósít.”


Csoda?
2023. július 7. | Árus Zsolt, blog.sic.hu

„Egy hete járja körbe a világot a hír, hogy Romániában csoda történt, Dormánfalva polgármestere végrehajtotta azt a jogerõs ítéletet, amirõl a legtöbben úgy gondolták, hogy a végrehajtására valószínûleg sohanapján kerül sor. A 2019-ben az úzvölgyi katonatemetõbe felállított betonkeresztek voltak, s nincsenek.”


Úzvölgye: keresik a békés megoldást és mindenkit a törvények betartására intenek
2023. július 4. | maszol.ro

„Hargita és Bákó helyi és megyei önkormányzatai, valamint a román hadügyminisztérium képviselői találkoztak és egyeztettek az úzvölgyi temető ügyéről, miután a Bákó megyei, dormánfalvi (Dormănești) önkormányzata végrehajtotta a fellebbviteli bíróság végleges ítéletét és eltávolította az állítólagosan ott eltemetett román katonák emlékére illegálisan felállított betonkereszteket a sírkertből. A felek a törvények tiszteletben tartására és a folyamatos párbeszédre szólítottak fel ebben a kérdésben – közölte az Agerpres szerint Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája.”


Újabb konfliktusok várhatóak Úzvölgyében
2023. március 22. | ludovika.hu, Tárnoki Balázs

„Két, magyar szempontból kedvező jogerős ítélet is született 2023. február közepén az úzvölgyi temető ügyében, amelyekkel a román bíróságok rendezték a temető feletti tulajdonjogot, és elrendelték a korábban illegálisan épített román kőkeresztek lebontását. Most mégis úgy tűnik, hogy nehéz lesz érvényt szerezni a román bíróságok döntésének, és további konfliktusok várhatóak az erdélyi magyarság szimbolikus emlékhelyén.”


Borboly Csaba: Nem az a célunk, hogy az úzvölgyi holtak nemzetiségét vitassuk2023. március 10. | Maszol.ro

„A tanácselnök ugyanakkor a lakosság segítségét kéri, ha valakinek van további információja az úzvölgyi katonatemetővel és hadisírokkal kapcsolatban, töltsék ki az útjára indított kérdőívet. Hargita Megye Tanács ugyanis szeretné feltérképezni a temetőket és kideríteni, hogy a völgyben hol vannak még eltemetve román katonák, és azok megjelölésére használni a peres ügy tárgyát képező temetőben jogszerűtlenül felállított, de eltávolítandó betonkereszteket.”


Úzvölgyi „keresztesháború”: tényleg nyerésre állnak a magyarok a román nacionalistákkal szemben?

2023. március 9. | valaszonline.hu, Gazda Árpád

„Sorra nyerik a székelyföldiek a pereket az úzvölgyi temetőfoglalás ügyében, és a külső szemlélő akár azt a következtetést is levonhatná: győzött az igazság, hamarosan helyreáll a rend. Aki azonban a 2019 tavasza előtti, magyar jellegű katonatemető gyors visszaállítására számít, alighanem csalódni fog. Romániában ugyanis hosszú az út a megnyert perekben kimondott igazság érvényesítéséig, különösen, ha politikailag érzékeny időszakról van szó. Márpedig 2024-ben négy választást is rendeznek, ahol a nagyobb pártok és a nekik köszönhetően pozícióba jutott, az ítéletek végrehajtásáért felelős hivatalnokok is fél szemmel a részint az úzvölgyi „csatából” kinőtt szélsőséges párt, az AUR szavazóira sandítanak. Könnyen lehet, hogy az ítéletekkel elégedetlen „hazafiak” hamarosan ismét a sírkertnél randalíroznak majd.”


Passzolja a Bákó megyei prefektúra az úzvölgyi katonatemető helyreállításának kérdését

2023. március 1. | kronikaonline.ro, Rostás Szabolcs

„Nem érzi illetékesnek magát a Bákó megyei prefektúra az úzvölgyi katonai temetőben törvényes alap nélkül elhelyezett ortodox betonkeresztek eltávolításáról született bírósági ítéletek végrehajtása terén – vonható le a következtetés a kormányhivatal lapunknak elküldött válasza alapján.”


Kinél van az úzvölgyi katonatemető kulcsa?

2023. február 19. | kronikaonline.ro, Makkay József

„Első látásra úgy tűnik, messze van az úzvölgyi katonatemető nyugalmához szükséges rendezés, ami a Bákó megyei táblabíróság végleges határozatának végrehajtását jelenti. A Csíkszentmárton község gondozásában lévő temetőben le kell bontani és nyomtalanul eltakarítani az illegálisan felállított ortodox betonkereszteket. Akkor valójában mi a gond?”


Borboly Csaba: Nemzetiségtől függetlenül kijár a tisztelet hősöknek

2023. február 16. | Maszol.ro

„Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere arra a döntésre jutott, hogy az úzvölgyi katonatemetőben a Dormánfalva önkormányzata által felállított betonkereszteknek új helyet kell keresni anélkül, hogy az elkészült darabokat tönkretennék.”


Kis győzelem nagy hősökkel

2023. február 14. | 3szek.ro, Farkas Réka

„Szépen megrendezett jelenet, ahol felrázott, üvegben habzó sörből kortyol, majd hosszasan ecseteli saját és munkatársai érdemeit, hogy miként sikerült győzelemre vinniük az úzvölgyi katonatemetőt illető egyik pert, melyben a végleges bírósági ítélet elrendelte a törvénytelenül felállított román emlékmű és a betonkeresztek eltávolítását. Jó tízperces rögtönzött bejelentkezése leereszkedő, bratyizós stílusa miatt is figyelemre méltó, de még elgondolkodtatóbb a tartalma. Nemcsak az önfényezés miatt, hanem azért is, mert a szomszéd vármegye ura ezt a pillanatot tartotta megfelelőnek, hogy leszámoljon »ellenségeivel«, a »kekeckedőkkel, akik mindenfélét írtak«, akik ellenszelet „nyomtak”, hogy „ne legyen hit, bizalom, remény ebben az ügyben”. A tanácselnök név szerint sorol fel újságírókat, »akik ártottak nekik«, majd egy kis hősiességet is kever mondandójába: félre akarták ugyan állítani, de ő nem hagyta, és lám, győzelemre vitte az ügyet.”


A betonkeresztek eltávolítása nem lesz egyszerű

2023. február 13. | szekelyhon.ro, Kovács Attila

„Az úzvölgyi haditemetőben törvénytelenül felállított betonkeresztek és emlékmű eltávolítása az erre vonatkozó jogerős bírósági ítélet ellenére nem ígérkezik formaságnak, miután a Nemzet Útja nevű nacionalista szervezet ellenállást helyezett kilátásba. Csíkszentmárton saját hatáskörébe kérheti a végrehajtást, ugyanakkor az érdekelt felek bírósági végrehajtóhoz fordulhatnak, az pedig hatósági segítséget vehet igénybe, ha az ítélet végrehajtását akadályozzák.”


Sokat ártott nekünk, Borboly Csabának

2023. február 11. | szekelyhon.ro, Gazda Árpád

„Hogyan árthattam azzal, hogy a hírügynökség – kezdeményezésemre létrehozott, és általam koordinált – román nyelvű szolgálatában is kiadtuk a hírek többségét, és ezáltal a román közvélemény is lehetőséget kapott arra, hogy ne csak a temetőfoglalók közlései alapján tájékozódjon az ügyről.”


A jó oldalon állunk!

2023. február 10. | szekelyhon.ro, Szüszer Róbert

Borboly Csaba Facebook-influenszer, másodállásban tanácselnök az utóbbi időben nagyon rákattant a Székelyhonra és Kozán Istvánra. Nemrég élő videóban fenyegette meg kollégánkat, most pedig azzal vádolja, hogy „ellenszélt nyomott az úzvölgyi ügyben”.


A román parcellának nincs létjogosultsága, a betonkereszteket és az emlékművet is el kell távolítani az úzvölgyi haditemetőből

2022. február 10. | szekelyhon.ro

„A Bákó Megyei Törvényszék csütörtökön kihirdetett ítélete értelmében érvénytelen az úzvölgyi haditemetőben létrehozott betonkeresztek és emlékmű számára Dormánfalva által kiadott építkezési engedély, ezért azokat el kell távolítani onnan. Az ítélet nem jogerős, fellebbezésre van lehetőség.”


Az úzvölgyi katonatemető tulajdonjoga tisztázódott, de a magyarellenes megnyilvánulások kivizsgálása megfeneklett

2021. november 16. | Transindex.ro

„Annak ellenére, hogy úgy tűnik, most már végképp rendeződött az úzvölgyi temető körüli peres ügy, mégsem lehet hátradőlni, mert egy érdekes csavarral, amikor az emlékhely körüli randalírozást kezdték el kivizsgálni, az ügyészek nem a román ultrákat vették górcső alá, hanem a békésen tüntető magyarokat.”


Úzvölgyi katonatemető: érvénytelenítette a sírkert dormánfalvi köztulajdonba helyezését a bíróság

 2021. október 28. | kronika.ro

„A Bákói Táblabíróság csütörtökön jogerősen érvénytelenítette Dormánfalva (Dărmănești) városi tanácsának az úzvölgyi katonatemetőt közvagyonná nyilvánító 2019. márciusi határozatát. ”


Babucs Zoltán hadtörténész: Úz völgye, a román betörés elleni harc szimbóluma

2019. május 23. | erdelyinaplo.ro, Makkay József

„Az úzvölgyi magyar katonai temető román „bekebelezését” nemzetközi síkra kell terelni, és a témában új államközi szerződést kell kötni – nyilatkozta lapunknak Babucs Zoltán budapesti hadtörténész. A szakemberrel az 1916-os első román székelyföldi betörés eseményeit és ennek máig ható követkéményeit vettük számba.”

Fototár | Úzvölgyi katonatemető

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Aktuális hírek | Úzvölgyi katonatemető

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.