Úzvölgyi katonatemető – 2019. m'jus 12.Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti: Bukarest, 2024. június 4., kedd (MTI) - Újra Úzvölgyébe készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely magyarellenes gyűlöletkeltéssel próbálja népszerűségét növelni - mutatott rá Hajdú Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei képviselője, aki kedden az emberi jogokkal foglalkozó EBESZ-hivatal Bukarestbe látogató küldöttségének figyelmét is felhívta a június 13-ára tervezett újabb nacionalista megmozdulás által jelentett veszélyre.

„Újra az Úzvölgyébe készül az AUR! Nem egyszer bizonyították, hogy ők nem a béke szándékával mennek oda, hanem azért, hogy nagyapáink sírjain táncoljanak, leszaggassák a kerítéseket, és tönkretegyék a katonatemetőt” - idézték a szövetség kedden kiadott közleményében a politikust, aki az EBESZ parlamenti közgyűlésében is képviseli az RMDSZ-t.

Hajdú Gábor szerint az erdélyi magyarok veszélyérzete elmúlhatott ugyan az elmúlt időszakban, de a veszély nem szűnt meg.

„Azt látjuk a mostani választási kampányban is, hogy az AUR magyarellenes megnyilvánulásokkal támadja a magyarokat. Ők ebből akarnak megerősödni. Szatmáron céltáblának használják a magyar közösséget, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) összefogtak a magyarok ellen. Kolozsváron magyar iskolákat akarnak bezáratni. Perek százait visszük a hátunkon, amelyek az anyanyelvhasználat, a zászlóink és címereink ellen irányulnak, és most újra Úzvölgyébe készülnek június 13-án, hogy meggyalázzák őseink emlékét és sírjait” - sorolta a képviselő az AUR magyarellenes támadásait.

Az RMDSZ politikusa felhívta a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala képviselőinek figyelmét arra, hogy az AUR nem légből kapott veszély, szerinte "ez az ízig-vérig magyarellenes" párt megerősödve fog bejutni az önkormányzatokba és az Európai Parlamentbe.

„Ne legyen kétségünk: csak mi, az RMDSZ fogunk szembeszállni velük. Minél többen szavazunk vasárnap az RMDSZ-re, annál nagyobb erőnk lesz védekezni ellenük! Magyarellenességre magyar szavazat a válasz!” - nyomatékosította Hajdú Gábor az RMDSZ közleménye szerint.

A képviselő a magyar médiának adott nyilatkozatában beszámolt arról is: az RMDSZ azt kérte az EBESZ emberi jogi hivatalától, küldjön megfigyelőket a romániai EP- és parlamenti választásokra.

A találkozón Hajdú Gábor felhívta a nemzetközi szervezet figyelmét arra, hogy a romániai magyarság európai képviseletét az - ország lakosságának alig hat százalékát kitevő kisebbségi magyarság számára méltánytalanul magas - ötszázalékos választási küszöb is veszélyezteti. Amennyiben ugyanis a magyarok választási hajlandósága nem éri el a várhatóan magas román részvételi arányt, akkor nem a számarányánál kevesebb magyar képviselő jut be Romániából az EP-be, hanem egyáltalán nem lesz brüsszeli képviselete a több mint egymilliós magyarságnak - magyarázta a képviselő.

„Az RMDSZ-nek az a szerepe, hogy tudatosítsa, mi a tét. Az erdélyi magyarságnak, a székelységnek kell legyen annyi életösztöne, hogy önmaga érdekeit és a jövő generációk érdekeit felismerve elmenjen szavazni, mert ez egy közösségi ügy” - mutatott rá az RMDSZ Hargita megyei képviselője.

hbl \ kkp \ kvb \ kvs | MTI 2024. június 4.

(Az illusztrációként használt fotó 2019. május 12-én készült az az úzvölgyi katonatemetőben)

Fototár | Úzvölgyi katonatemető

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Aktuális hírek | Úzvölgyi katonatemető

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.