Úzvölgyi katonatemető – 2019. május 12.2019. július 27. - A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat és Csíkszentmárton önkormányzata elindítja a pert, utóbbinak az ügyvédjét is a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat adja, a teljes pert is a Mikó finanszírozza. Az ügy képviselője Kis Júlia kolozsvári ügyvéd, a jogvédő szolgálat ügyvédje. A teljes peranyagot a MIJSZ rakja össze, kizárólag Csíkszentmárton Önkormányzata ad hozzá bizonyítékokat.
 • 2019. november 6. – Hargita megye tanácsa kérelmezi, hogy belépjen a perben, mint érdekelt fél, saját érdekében.
 • 2019. december 4. – a törvényszék befogadja a Hargita megye perbelépési kérését és elrendeli, hogy a következő tárgyalásra mindenik fél válasziratot fogalmazzon meg a perbelépési kérést illetően, ugyanakkor elrendeli, hogy a felek a következő tárgyalásra különböző okiratokat tegyenek le az ügyben.
 • 2020. január 29. – jelen perhez csatolják a bákói prefektus által kezdeményezett ügyet is, amelynek hasonló a tárgya 2714/110/2019 sz.ügyet, minden fél további bizonyítékokat tesznek le.
 • 2020. március 4. – visszautasítják a Prefektus kérését, amelyben az Építkezésekért felelős hivatalt is perbe hívja, visszautasítják Cotirlan Simonuc-Costel perbelépési kérését, visszautasítják Hargita megye tanácsának saját érdekű perbelépését.
 • 2020. április 8. – felfüggesztik az ügyet a koronavírus járvány miatt.
 • 2020. június 24. – Hargita megye tanácsa perbe lép a felperes érdekében, ezt elfogadják és az ügy tárgyalását felfüggesztik, amíg véglegesen letárgyalják az 1553/100/2019 sz. ügyet.
 • 2022. január 26. – érdemben letárgyalják az ügyet.
 • 2022. február 10. – ítélethirdetés: 89/2022 sz. határozat.
  Jóváhagyták Csíkszentmárton keresetét, és a bákói prefektus keresetét is részben. Megállapították, hogy az építési engedély jogellenesen volt kiállítva és elrendelték az építmények lebontását. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat keresetét visszautasították; mert úgy ítélték meg, hogy nem érdekelt az ügyben. Visszautasították Hargita megye fő perbelépési kérését, mert elfogadhatatlan az előzetes panasz eljárásának hiánya miatt és elfogadták Hargita megye perbelépési kérését, amelyet Csíkszentmárton mellett nyújtott be. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat nem támadja meg a döntést, mert ezzel kockáztatta volna az egész ügyet, de továbbra is ő biztosítja ügyvédjén keresztül és látja el, finanszírozza Csíkszentmárton védelmét.
 • A határozat ellen Csíkszentmártonnal szemben április 4-én Dormánfalva városa felfolyamodást (recurs) nyújtott be, amelyre Csíkszentmárton válaszíratot fogalmazott be
Másodfok:
 • 2022. szeptember 9. – A tárgyalás fogytatódik a bákói ítélőtáblán, ahol alperes Csíkszentmárton Önkormányzata és az alperes pártján bentmaradt Hargita megye tanácsa. Halasztás történt az ügyben. Az alperes teljes költségét a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat biztosítja (Kis Júlia gyereknevelési szabadsága miatt Anja Marginean Cosma a MIJSZ védőügyvédje, de Kis Júlia maradt a szakmai koordinátor) szerződéses alapon, illetve a védelmet is a MIJSZ koordinálja.
 • 2022. október 21. – újabb halasztás történt.
 • 2023. február 10. – A táblabíróság visszautasítja Dormánfalva felfolyamodását, helybenhagyja az elsőfokú ítéletet.

  Összegezve: A pert Csíkszentmárton Önkormányzata és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat indította, Hargita megye tanácsa egy évre rá szállt be, a teljes védelmet a MIJSZ látta el és finanszírozta a felperesnek (másodfokon alperesnek).

Forrás: Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat | 2023. február 10.

0
0
0
s2smodern

© 2019 - 2023 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.

 

Az uz-volgye.ro és a valea-uzului.ro weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.