Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 15., szombat (MTI) - Nem bírságolt a román csendőrség az úzvölgyi katonatemetőben múlt szombaton történt újabb keresztállítás miatt - írta szombaton a Krónika erdélyi portál a Hargita megyei csendőrségre hivatkozva.

Dan Iamandi ezredes, a Hargita megyei csendőrség parancsnoka és Marian Stan százados a portál kérdéseire küldött válaszukban kifejtették: nem szabtak ki bírságot a Mihai Tirnoveanu vezette Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet tagjaira, akik július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel engedély nélkül az úzvölgyi katonatemetőben.
A válaszban hangsúlyozták, hogy a csendőrségnek a nyugalom és a közrend megteremtése, fenntartása a feladata, és a helyszíni intézkedéseik révén valamennyi résztvevő védelme biztosított volt, nemzetiségétől függetlenül.

„Abban az esetben, ha létezik olyan, a helyi közigazgatási egységek által elfogadott szabályozás, amely megtiltja egy bizonyos övezetbe történő belépést, akkor az érintett helyi hatóság felelőssége betartatni ezt a szabályozást, saját őrzőszolgálat biztosítása révén” - idézte a csendőrség válaszát a Krónika.

A Hargita megyei csendőrség ebben hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja minden állampolgár szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogát, és támogatja ennek gyakorlását mindaddig, míg békés úton, „a hatályos törvények alapján” történik. Hozzátették: július 8-i küldetésük az úzvölgyi katonatemetőnél „a nyugalom és a közrend biztosítása volt”, aminek eleget is tettek.

A portál emlékeztetett, hogy Tirnoveanuék áprilisi nagykárolyi tüntetése miatt - amikor Kölcsey Ferenc szobrának avatását próbálták megakadályozni, melyen Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett - egyetlen, 500 lejes (38 ezer forint) bírságot szabott ki a Szatmár megyei csendőrség.

Az úzvölgyi katonatemetőben történt július 8-i keresztállítás miatt Csíkszentmárton önkormányzata büntetetőfeljelentést tett a rendőrségen Mihai Tîrnoveanu és hívei ellen. Birtalan Sándor, a Hargita megyei község polgármestere - melyhez közigazgatásilag a katonatemető tartozik - az MTI-nek korábban elmondta, hogy ebben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást és temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők felelősségre vonását kérik.

A Calea Neamului román szervezet hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.

kpme \ pbe – MTI | 2023. július 15.

Borítókép: Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró Attila

Fototár | Úzvölgyi katonatemető

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Aktuális hírek | Úzvölgyi katonatemető

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.