Úzvölgyi katonatemető – 2019. május 12.Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. március 14., kedd (MTI) - Dormánfalva polgármesteri hivatala megfellebbezi a román legfelsőbb bíróságon az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott jogerős ítéletet - jelentette be kedden Sepsiszentgyörgyön Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja román szervezet vezetője.

Az úzvölgyi temetőben román parcellát kialakító, majd több megemlékezést is szervező román nacionalista szervezet elnöke a Szent György Ortodox Testvériség elnökével, Dan Ciprian Grajdeanuval közösen tartott sajtótájékoztatót kedden Sepsiszentgyörgyön - számolt be az Agerpres román hírügynökség.

Bejelentették: Dormánfalva (Darmanesti) város polgármesteri hivatala a román legfelsőbb bíróságon fellebbezi meg a bákói táblabíróság jogerős ítéletét, mely érvénytelenítette a temető román parcellájának építési engedélyét, és a lebontását rendelte el.

"Tehát elméletileg - és reméljük, gyakorlatilag is - a pernek nincs vége, mégha ezt az ítéletet hozták is, van még egy kivételes fellebbezési mód" - idézte az Agerpres Tirnoveanut, aki szerint a Bákó megyei város vezetése a jogerős ítélet indoklására vár, hogy megtehesse a jogi lépést.

A román nacionalista vezetők leszögezték: megakadályozzák a betonkeresztek lebontását, és azon dolgoznak, hogy az úzvölgyi katonatemetőt "eredeti állapotba" állítsák helyre.

Ezen nem a 2019 előtti állapotot értik, hanem a sírkert 1926-27-es kinézetét, amikor a Mária román királyné védnöksége alatt működő Hősök Kultusza Társaság ide temette az első világháborús úzvölgyi harcokban elhunyt, különböző nemzetiségű katonák földi maradványait. Tirnoveanu szerint a román védelmi minisztérium 1985-ben egy obeliszket is állított a román katonák emlékére, de szerinte 1994-ben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és néhány csíkszentmártoni lakos "eltörölte" a más nemzetiségű katonák emlékjeleit, és "magyarosította" a temetőt.

A nacionalista vezető azt állította, hogy a Hargita megyei község engedély nélkül állította fel a magyar katonák emlékjeleit, így 2019-ben Dormánfalva "nem tett mást, mint visszaállította a korábbi állapotot". Ehhez csak a hősök kultuszát ápoló hivatal engedélye hiányzott, melyet az RMDSZ blokkolt politikai úton - mondta Tirnoveanu, aki a jövőben a védelmi minisztériumhoz fordul az engedélyért.

Hangsúlyozta: ha sor kerülne a betonkeresztek lebontására, ők is jelen lesznek valamennyi romániai nacionalista szervezettel, és megakadályozzák. Továbbá a Vatikánhoz, nagykövetségekhez és nemzetközi szervezetekhez fordulnak, hogy "megmutassák a romániai magyar szélsőségesség arcát" - tette hozzá.

A Székelyhon beszámolója szerint a nacionalista vezetők román népviseletben érkeztek a sajtótájékoztatóra, mely a Miatyánkkal és a román himnusz eléneklésével kezdődött.

A romániai bíróságok februárban két jogerős ítéletet is hoztak az úzvölgyi katonatemető ügyében. A bákói táblabíróság jogerősen kimondta, hogy el kell távolítani a sírkertben felállított betonkereszteket és emlékművet, a Bákó megyei törvényszék pedig jogerősen törölte Dormánfalva sírkert fölötti tulajdonjogát.

Dormánfalva önkormányzata 2019 márciusában nyilvánította saját közvagyonává a katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő, elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjében. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon.

kpme \ kkp \ kkz – MTI | 2023. március 14.

Fototár | Úzvölgyi katonatemető

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Aktuális hírek | Úzvölgyi katonatemető

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.