Az illusztrációként használt fotó 2019. május 12-én készült az az úzvölgyi katonatemetőbenPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. augusztus 25., péntek (MTI) - A két világháborúban elesett székely határvédőkre emlékezik szombaton a magyar közösség az úzvölgyi katonatemetőben. Mihai Tarnoveanu, a Calea Neamului (Nemzet Útja) román szervezet vezetője is felkérte híveit, hogy legyenek jelen.

„Csendes, békés megemlékezésre készülünk, ahogy tesszük már több évtizede, szentmisével, imával, békésen” - mondta el az MTI-nek Birtalan Sándor, az eseményt szervező Csíkszentmárton község polgármestere. Hozzátette, hogy bár a törvény nem kötelezi erre, az önkormányzat jelentette a rendezvényt a Hargita megyei hatóságoknál, így arra készülnek, hogy a csendőrség és a rendőrség is jelen lesz.

Az eseményen várhatóan a Calea Neamului hívei is megjelennek, Mihai Tirnoveanu, a szervezet elnöke közösségi oldalán a haditemetőben júliusban felállított román fakeresztek védelmére szólította fel a közelben élő híveit. Azt kérte: „diszkréten” - hogy ne lehessen őket provokációval vádolni -, de legyenek jelen a megemlékezésen.

Birtalan Sándor kérdésünkre, hogy nem tartanak-e román provokációtól, elmondta: bízik benne, hogy Tirnoveanu és hívei is „az ésszerűség elve alapján élnek”, és ahogy a magyarok nem zavarták a megemlékezéseiket, ők sem tesznek ilyet.

A katonatemetőben szombaton délben az első és második világháborúban elesett székely határvédőkre emlékezik a magyar közösség. Az eseményre ingyenes buszjárat indul Csíkszentmártonból és Csíkszeredából.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közleményben szólította fel a térség lakóit: vegyenek részt minél többen az eseményen. Kérte, hogy akinél van szabad hely a gépkocsiban, segítsen másoknak is eljutni a közösségi közlekedéssel nem megközelíthető helyszínre. „Bízom benne, minél többen leszünk szombaton, hogy megmutassuk, nem félünk, hitünk erős, elődeinket tiszteljük, magyarságunkat megőrizzük” - idézte a politikust az önkormányzat sajtóirodája.

Csíkszentmártonban már pénteken 20 órakor elkezdődik a megemlékezés, a helyi művelődési házban levetítik a Gyimesbükkbe, az ezeréves határra kopjafákat állító Nagy-György Jánosról készült, Léptem után nyomot hagyok című portréfilmet.

Szombaton helyi idő szerint 9 órakor indulnak a megemlékezők a Rugát-tetőről, honvédkeresztet áldanak meg az Aklosban, majd tábori szentmisét tartanak a katonatemetőben, amelyet koszorúzás követ. A megemlékezés társszervezője a Hargita megyei önkormányzat, illetve az RMDSZ Csík területi szervezete.

Az esemény kapcsán Mihai Tirnoveanu a közösségi oldalán figyelmeztette híveit, hogy „jól szervezett magyarok ezrei” lesznek jelen szombaton a katonatemetőben. Azt mondta, írásban kéri a Hargita megyei rendőrséget és csendőrséget: kövesse figyelemmel a rendezvényt, hozzon intézkedéseket, amelyekkel megelőzi a Calea Neamului által felállított 150 fakereszt megrongálását.

Felkérte a dormánfalvi, moinesti-i, comanesti-i és más közeli moldvai településeken élő szimpatizánsait, hogy „éreztessék jelenlétüket” az Úzvölgyében, ám „diszkrét módon, hogy ne provokáljanak”.

A Calea Neamului vezetője a magyar elöljáróknak, résztvevőknek is üzent, kijelentve, hogy „bármilyen hibás lépésnek következménye lesz”. Mint mondta, készek tüntetéseket szervezni, bírósági eljárásokat indítani a katonatemetőben a magyar közösség által felállított 600 fakereszt ellen, mivel szerintük ezek sem rendelkeznek a román hadisírgondozó (ONCE) engedélyével.

„Mi békén hagytuk a ti keresztjeiteket, hagyjátok ti is békén a mieinket” - üzente Tirnoveanu.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) és más román szervezetek hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval. A román rendőrség és csendőrség nagy erőkkel volt jelen a helyszínen, de nem avatkozott be.

kpme \ kdja \ kvb | MTI 2023. augusztus 25.

(Az illusztrációként használt fotó 2019. május 12-én készült az az úzvölgyi katonatemetőben)

Fototár | Úzvölgyi katonatemető

Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár
Úzvölgyi katonatemető – Fotótár

Aktuális hírek | Úzvölgyi katonatemető

Úz-völgye a XIX. században | Forrás: maps.arcanum.com

© 2019 - 2024 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.