Az illusztrációként használt fotó 2019. május 12-én készült az az úzvölgyi katonatemetőbenPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. augusztus 25., péntek (MTI) - A két világháborúban elesett székely határvédőkre emlékezik szombaton a magyar közösség az úzvölgyi katonatemetőben. Mihai Tarnoveanu, a Calea Neamului (Nemzet Útja) román szervezet vezetője is felkérte híveit, hogy legyenek jelen.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 15., szombat (MTI) - Nem bírságolt a román csendőrség az úzvölgyi katonatemetőben múlt szombaton történt újabb keresztállítás miatt - írta szombaton a Krónika erdélyi portál a Hargita megyei csendőrségre hivatkozva.

0
0
0
s2smodern

PÚzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró Attilaap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 13., csütörtök (MTI) - Büntetőfeljelentést tett a rendőrségen, valamint a romániai katonatemetőkért felelős Hősök Kultusza Országos Hivatal (ONCE) felé is jelezte az újabb úzvölgyi keresztállítást Csíkszentmárton önkormányzata - mondta el az MTI-nek Birtalan Sándor polgármester.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró AttilaBukarest, 2023. július 10., hétfő (MTI) - Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szerint nemcsak történelemhamisítás, hanem a sírgyalázás, az etnikai feszültségkeltés és az uszítás büntetőjogi tényállását is kimeríti az, hogy szombaton a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű román szervezet hívei 150 fakeresztet állítottak fel az úzvölgyi katonatemetőben, ezért a párt feljelenti az elkövetőket és az akciót tétlenül szemlélő rendvédelmi szervek vezetőit.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 10., hétfő (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tűrhetetlennek tartja és elítéli az újabb törvénytelen úzvölgyi keresztállítást, és támogatja Csíkszentmárton önkormányzatát a törvényes rend visszaállításában - írta az MTI-nek küldött hétfői állásfoglalásában Kelemen Hunor.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 9., vasárnap (MTI) - A székelyföldi Csíkszentmárton megteszi a szükséges jogi lépéseket amiatt, hogy egy román szervezet újabb kereszteket állított fel illegálisan a községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőben - közölte az MTI-vel vasárnap a polgármester.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 8., szombat (MTI) - A román védelmi minisztériummal folytat tárgyalást jövő héten, és az úzvölgyi katonatemetőben szombaton felállított 150 fakereszttel létrehozott „román parcella” hivatalossá tételét kéri Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője - ezt ő maga közölte az Agerpres román állami hírügynökséggel.

 

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Elkezdték az újabb román keresztek kihelyezését a Nemzet Útja szervezet híveiPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 8., szombat (MTI) - Elkezdték az újabb román keresztek kihelyezését szombaton az úzvölgyi katonatemetőben a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet hívei - közölte a Székelyhon hírportál.

Mihai Tirnoveanu és társai helyi idő szerint 14 óra körül buszokkal érkeztek meg a Hargita és Bákó megye határán található úzvölgyi katonatemetőhöz - írta helyszíni beszámolójában a székelyföldi hírportál.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30. | Fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 7., péntek (MTI) - Százötven fakeresztet készül kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe a Nemzet Útja román szervezet szombaton. Csíkszentmárton polgármestere abban bízik, hogy a román hatóságok teszik a dolgukat.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2023. június 30.Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. július 5., szerda (MTI) - Történelemhamisítástól tart az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), és állásfoglalásban határolódik el attól, hogy valamennyi nemzet katonáinak emlékhelyet alakítsanak ki az úzvölgyi temetőben - írták az MTI-nek küldött szerdai közleményükben.

Az erdélyi magyar politikai alakulat országos elnöksége állásfoglalásában üdvözli, hogy eltávolították a sírkertből az illegálisan felállított betonkereszteket, de azon meggyőződésének is hangot ad, „hogy az egyetlen és valódi siker a nyílt provokáció, valamint az abból eredő, félelemkeltő és magyarellenes agresszió megelőzése lett volna”.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – Virtuális túraVirtuális séta az úzvölgyi katonatemetőben. 
2023. június 30.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2019. június 6.

Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. június 29., csütörtök (MTI) - Eltávolították a törvénytelenül felállított betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőből - erősítette meg az MTI-nek Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere.

A Hargita megyei község elöljárója csütörtökön személyesen szállt ki a helyszínre, hogy megbizonyosodjon a változásról, utána erősítette meg a hírt. „Megnéztük a helyszínt, a keresztek, az emlékmű, a zászlótartók el vannak takarítva” - mondta az MTI-nek az elöljáró. Úgy vélte, ezáltal lezárult a folyamat, végrehajtották a jogerős bírósági döntést.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2019. május 12.Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. március 14., kedd (MTI) - Dormánfalva polgármesteri hivatala megfellebbezi a román legfelsőbb bíróságon az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott jogerős ítéletet - jelentette be kedden Sepsiszentgyörgyön Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja román szervezet vezetője.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2019. május 12.

Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. március 1., szerda (MTI) - Nem kíván beavatkozni az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállításába a romániai Bákó megyei prefektúra, amely nem érzi magát illetékesnek ebben - közölte szerdán a Krónika közéleti portállal az intézmény.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2019. május 12. – fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. február 15., szerda (MTI) - Bár két, az erdélyi magyarság számára kedvező jogerős ítélet is született a napokban az úzvölgyi katonatemető kapcsán indított perekben, az illetékesek, köztük Csíkszentmárton polgármestere attól tartanak, hogy nem lesz könnyű a sírkert eredeti állapotának a visszaállítása.

0
0
0
s2smodern
Úzvölgyi katonatemető – 2019.  május 12.2019. július 27. - A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat és Csíkszentmárton önkormányzata elindítja a pert, utóbbinak az ügyvédjét is a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat adja, a teljes pert is a Mikó finanszírozza. Az ügy képviselője Kis Júlia kolozsvári ügyvéd, a jogvédő szolgálat ügyvédje. A teljes peranyagot a MIJSZ rakja össze, kizárólag Csíkszentmárton Önkormányzata ad hozzá bizonyítékokat.
0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - 2019Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. február 15., szerda (MTI) - Újabb győzelem született az úzvölgyi katonatemető ügyében az erdélyi magyarság számára: a Bákó Megyei Törvényszék jogerősen törölte a moldvai Bákó (Bacau) megyei Dormánfalva (Darmanesti) városnak a sírkert fölötti tulajdonjogát.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Táblabíróság: el kell távolítani a törvénytelenül felállított betonkereszteket

Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. február 10., péntek (MTI) - Alaptalannak ítélte a Bákói Táblabíróság pénteken az úzvölgyi katonatemető egyik perében benyújtott fellebbezést, és megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező alapfokú ítéletet.

0
0
0
s2smodern

Az illusztrációként használt fotó 2019. június 6-án készült az úzvölgyi katonatemetőben. Fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. január 27., péntek (MTI) - Elmarasztaló ítéletet hozott pénteken az alapfokon eljáró Moinesti-i Bíróság az úzvölgyi temetőfoglalás egyik, rongálás vádjával indított perében; a döntést nyilvánosságra hozták a romániai bíróságok portálján.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2019Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2022. április 7., csütörtök (MTI) - A Moinesti Bíróság csütörtöki végzésében megállapította, hogy területileg nem illetékes a 2019 június 6-i erőszakos temetőfoglalás során elkövetett egyik bántalmazási ügyben, és a Csíkszeredai Bíróságra ruházta át az ügy érdemi tárgyalását.

A jogerős végzés kivonatát a romániai bíróságok portálja közölte. A csíkszeredai Kovács Csaba tett feljelentést az ügyészségen, miután a román nacionalista szervezetek erőszakos temetőfoglalása során két személy is arcon ütötte. A bántalmazott az elszenvedett sérülésre törvényszéki orvosi látleletet kért.

0
0
0
s2smodern

83 aklos uzvolgyi katonatemeto 2021 Toro AttilaGazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2022. március 24., csütörtök (MTI) - A Moinesti Bíróság csütörtöki ítélete értelmében törölni kell a telekkönyvből Darmanesti városnak az úzvölgyi temető fölötti tulajdonjogát.

Az ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg. A Moinesti Bíróság határozata nem jogerős, a hivatalos kézbesítéstől számított 30 napon belül fellebbezést lehet benyújtani ellene.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető –  2019. június 6.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2022. február 10., csütörtök (MTI) - A Bákó Megyei Törvényszék csütörtökön kimondott ítéletében érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának az építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A törvényszéki határozat nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban lehet fellebbezést benyújtani ellene.

0
0
0
s2smodern

07 uz volgye 2019 05 12Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. október 28., csütörtök (MTI) - A Bákói Táblabíróság csütörtökön jogerősen érvénytelenítette Darmanesti város önkormányzati testületének azt a 2019 márciusában hozott határozatát, mellyel a város közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt.

0
0
0
s2smodern

Úz-völgye 2019

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. október 23., szombat (MTI) - A Moinesti városi ügyészség továbbra sem látja, hogy bűncselekmény történt volna 2019. június 6-án, amikor nacionalista románok több ezres csoportja erőszakkal behatolt az úzvölgyi katonatemetőbe, hogy ott felszentelje és megkoszorúzza a román hősöknek létrehozott parcellát.

0
0
0
s2smodern

Úz völgye - 2019. május 12. Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. augusztus 26., csütörtök (MTI) - A harcban elveszett, majd sokkal később megtalált kürt megszólaltatásával emlékeztek az úzvölgyi katonatemetőben csütörtökön a szovjet csapatok 77 évvel ezelőtti úzvölgyi betörésére - számolt be a Székelyhon.ro portál.

0
0
0
s2smodern

Helytörténeti túra Aklostól az úzvölgyi katonatemetőig.Aklostól az úzvölgyi katonatemetőig.
2021. július 11.

 

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - 2019. május 12.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. június 11., péntek (MTI) - A román nacionalista Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület hívására több százan emlékeztek meg csütörtök este a Hargita megyei úzvölgyi katonatemetőben a - véleményük szerint - ott eltemetett román hősökről.

Az eseményekről a Székelyhon.ro és a G4media.ro portál közölt beszámolót, és a szervező egyesület elnöke is filmet tett közzé a közösségi oldalán.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető, 2020. augusztus 26. | © Toró AttilaGazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. május 26., szerda (MTI) - A Bákó Megyei Törvényszék szerdai ítéletében hatályon kívül helyezte a Bákó megyei Dărmănești városi tanácsának az úzvölgyi katonatemetőt közvagyonná nyilvánító 2019. márciusi határozatát.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene.

A törvényszék a Csíkszentmárton község és a Bákó megyei prefektus által indított összevont perben ítélkezett. Elfogadta Hargita megye és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat belépését a perbe, elutasította viszont Dărmănești (Dormánfalva) város perbe lépési kérelmét.

0
0
0
s2smodern

Erőszakos temetőfoglalás – Úzvölgyi katonatemető – 2019. június 6.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. április 22., csütörtök (MTI) - A romániai főügyészség vette át a 2019. június 6-i erőszakos temetőfoglalás kivizsgálását - közölte honlapján a Radio France International (RFI) román adása.

A főügyészség az RFI kérdésére tudatta, hogy ez év január 21-én átvette az ügy kivizsgálását a Moinesti ügyészségtől. Korábban ez utóbbi vizsgálta az ügyet, és megütközést keltett azzal, hogy nem tekintette például gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak a temetőnél skandált „Kifele a magyarokkal az országból!” jelmondatot.

0
0
0
s2smodern

02 elolanc uzvolgye katonatemeto 2019Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. február 25., csütörtök (MTI) - A román legfelsőbb bíróság határozata értelmében a Hargita Megyei Törvényszék tárgyalhatja első fokon Hargita és Bákó megye határperét, mely Úzvölgye település területének a hovatartozásáról is dönt.

0
0
0
s2smodern

Úz-völgye, 2019Kolozsvár, 2021. február 17., szerda (MTI) - A csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság pert indított Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata ellen, amely saját nevére telekkönyveztette három, összesen közel 16 hektáros úzvölgyi területüket - közölte szerdán a Székelyhon.ro portál.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető, 2019Bukarest, 2021. február 16., kedd (MTI) - Az Európai Bizottság (EB) már tavaly októberben kötelezettségszegési eljárás keretében szólította fel Romániát a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos uniós jog átültetésére - közölte keddi hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

0
0
0
s2smodern

Könyvbemutató: Előre az Úz völgyében – Sepsiszentgyörgy2021. február 10-én, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban került sor az Előre az Úz völgyében című könyv bemutatójára. A rendezvény szervezői: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Háromszék Vármegye Kiadó és a Bod Péter Megyei Könyvtár.

0
0
0
s2smodern

Élőlánc az úzvölgyi katonatemető előtt – 2019. június 6.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. december 11., péntek (MTI) - Jogerősen törölte a Hargita Megyei Törvényszék azt a bírságot, amelyet a csendőrség rótt ki Borboly Csabára, a Hargita megyei önkormányzat elnökére a tavaly június 6-án az úzvölgyi katonatemetőnél szervezett élőlánc miatt.

A december 9-én kimondott ítéletről Borboly Csaba számolt be közösségi oldalán. Kijelentette: az ítéletnek szimbolikus jelentősége van, hiszen azt jelzi, hogy jogszerűen vontak élőláncot a székelyföldiek a temető elé, a sírkert védelmében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa azt is hozzátette, hogy az ítélet értelmében vissza kell kapnia azt a 3000 lej (225 ezer forint) bírságot, amelyet már kifizetett.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Erőszakos temetőfoglalás, 2019. június 6.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. december 10., csütörtök (MTI) - A Moinesti Bíróság csütörtöki határozatában érvénytelenítette a városi ügyészségnek azt a rendeletét, amellyel az év elején vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében. A bíróság ugyanakkor jogerősen elrendelte a kivizsgálás folytatását.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2020. augusztus 26. Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. november 30., hétfő (MTI) - Kétnyelvű helységnévtáblákat állíttatott hétfőn délután Hargita megye tanácsa az elnéptelenedett Úzvölgye település határaiba.

A táblaállításra azt követően került sor, hogy Hargita megye a sajátjaként telekkönyveztette a településen áthaladó megyei utat, és a törvényes határidőn belül senki nem támadta meg a lépést a bíróságon.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Székelyhon: a Marosvásárhelyi Ítélőtábla nem döntött érdemben arról, hogy a temető Csíkszentmártonhoz tartozikBukarest, 2020. november 5., csütörtök (MTI) - A Marosvásárhelyi Ítélőtábla nem döntött érdemben arról, hogy az úzvölgyi katonatemető Csíkszentmárton községhez tartozik, mindössze annyit állapított meg, hogy ennek tulajdonjogát nem a csíkszentmártoni község önkormányzatának határozata, hanem a hatályos 2010-es kormányhatározat szabályozza - adta hírül a Szekelyhon.ro hírportál.

0
0
0
s2smodern

Űzvölgye, 2020. augusztus 26.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. október 25., vasárnap (MTI) - A Nemzet Útja (Calea Neamului) román nacionalista szervezet felhívására több százan ünnepelték vasárnap délután a román hadsereg napját az úzvölgyi katonatemetőben - írta helyszíni beszámolójában a Székelyhon portál.

0
0
0
s2smodern

02 uz volgye valea uzului 2019 05 12Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. október 6., kedd (MTI) - A Marosvásárhelyi Táblabíróság kedden jogerős ítéletben utasította el Darmanesti város arra irányuló keresetét, hogy érvénytelenítsék az úzvölgyi katonatemetőt Csíkszentmárton közvagyonává nyilvánító önkormányzati határozatot.

0
0
0
s2smodern

Megemlékezés és ökumenikus istentisztelet az úzvölgyi katonatemetőben – 2020. augusztus 26.2020. augusztus 26-án, az 1944. augusztus 26-i szovjet támadás évfordulóján, székelyföldi és magyarországi zarándokok részvételével ökumenikus istentiszteletet és megemlékezést tartottak az úzvölgyi katonatemetőben.

0
0
0
s2smodern

© 2019 - 2023 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.

 

Az uz-volgye.ro és a valea-uzului.ro weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.