Az illusztrációként használt fotó 2019. június 6-án készült az úzvölgyi katonatemetőben. Fotó Toró AttilaPap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2023. január 27., péntek (MTI) - Elmarasztaló ítéletet hozott pénteken az alapfokon eljáró Moinesti-i Bíróság az úzvölgyi temetőfoglalás egyik, rongálás vádjával indított perében; a döntést nyilvánosságra hozták a romániai bíróságok portálján.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2019Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2022. április 7., csütörtök (MTI) - A Moinesti Bíróság csütörtöki végzésében megállapította, hogy területileg nem illetékes a 2019 június 6-i erőszakos temetőfoglalás során elkövetett egyik bántalmazási ügyben, és a Csíkszeredai Bíróságra ruházta át az ügy érdemi tárgyalását.

A jogerős végzés kivonatát a romániai bíróságok portálja közölte. A csíkszeredai Kovács Csaba tett feljelentést az ügyészségen, miután a román nacionalista szervezetek erőszakos temetőfoglalása során két személy is arcon ütötte. A bántalmazott az elszenvedett sérülésre törvényszéki orvosi látleletet kért.

0
0
0
s2smodern

83 aklos uzvolgyi katonatemeto 2021 Toro AttilaGazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2022. március 24., csütörtök (MTI) - A Moinesti Bíróság csütörtöki ítélete értelmében törölni kell a telekkönyvből Darmanesti városnak az úzvölgyi temető fölötti tulajdonjogát.

Az ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg. A Moinesti Bíróság határozata nem jogerős, a hivatalos kézbesítéstől számított 30 napon belül fellebbezést lehet benyújtani ellene.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető –  2019. június 6.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2022. február 10., csütörtök (MTI) - A Bákó Megyei Törvényszék csütörtökön kimondott ítéletében érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának az építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A törvényszéki határozat nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban lehet fellebbezést benyújtani ellene.

0
0
0
s2smodern

07 uz volgye 2019 05 12Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. október 28., csütörtök (MTI) - A Bákói Táblabíróság csütörtökön jogerősen érvénytelenítette Darmanesti város önkormányzati testületének azt a 2019 márciusában hozott határozatát, mellyel a város közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt.

0
0
0
s2smodern

Úz-völgye 2019

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. október 23., szombat (MTI) - A Moinesti városi ügyészség továbbra sem látja, hogy bűncselekmény történt volna 2019. június 6-án, amikor nacionalista románok több ezres csoportja erőszakkal behatolt az úzvölgyi katonatemetőbe, hogy ott felszentelje és megkoszorúzza a román hősöknek létrehozott parcellát.

0
0
0
s2smodern

Úz völgye - 2019. május 12. Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. augusztus 26., csütörtök (MTI) - A harcban elveszett, majd sokkal később megtalált kürt megszólaltatásával emlékeztek az úzvölgyi katonatemetőben csütörtökön a szovjet csapatok 77 évvel ezelőtti úzvölgyi betörésére - számolt be a Székelyhon.ro portál.

0
0
0
s2smodern

Helytörténeti túra Aklostól az úzvölgyi katonatemetőig.Aklostól az úzvölgyi katonatemetőig.
2021. július 11.

 

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - 2019. május 12.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. június 11., péntek (MTI) - A román nacionalista Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület hívására több százan emlékeztek meg csütörtök este a Hargita megyei úzvölgyi katonatemetőben a - véleményük szerint - ott eltemetett román hősökről.

Az eseményekről a Székelyhon.ro és a G4media.ro portál közölt beszámolót, és a szervező egyesület elnöke is filmet tett közzé a közösségi oldalán.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető, 2020. augusztus 26. | © Toró AttilaGazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. május 26., szerda (MTI) - A Bákó Megyei Törvényszék szerdai ítéletében hatályon kívül helyezte a Bákó megyei Dărmănești városi tanácsának az úzvölgyi katonatemetőt közvagyonná nyilvánító 2019. márciusi határozatát.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene.

A törvényszék a Csíkszentmárton község és a Bákó megyei prefektus által indított összevont perben ítélkezett. Elfogadta Hargita megye és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat belépését a perbe, elutasította viszont Dărmănești (Dormánfalva) város perbe lépési kérelmét.

0
0
0
s2smodern

Erőszakos temetőfoglalás – Úzvölgyi katonatemető – 2019. június 6.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. április 22., csütörtök (MTI) - A romániai főügyészség vette át a 2019. június 6-i erőszakos temetőfoglalás kivizsgálását - közölte honlapján a Radio France International (RFI) román adása.

A főügyészség az RFI kérdésére tudatta, hogy ez év január 21-én átvette az ügy kivizsgálását a Moinesti ügyészségtől. Korábban ez utóbbi vizsgálta az ügyet, és megütközést keltett azzal, hogy nem tekintette például gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak a temetőnél skandált „Kifele a magyarokkal az országból!” jelmondatot.

0
0
0
s2smodern

02 elolanc uzvolgye katonatemeto 2019Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. február 25., csütörtök (MTI) - A román legfelsőbb bíróság határozata értelmében a Hargita Megyei Törvényszék tárgyalhatja első fokon Hargita és Bákó megye határperét, mely Úzvölgye település területének a hovatartozásáról is dönt.

0
0
0
s2smodern

Úz-völgye, 2019Kolozsvár, 2021. február 17., szerda (MTI) - A csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság pert indított Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata ellen, amely saját nevére telekkönyveztette három, összesen közel 16 hektáros úzvölgyi területüket - közölte szerdán a Székelyhon.ro portál.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető, 2019Bukarest, 2021. február 16., kedd (MTI) - Az Európai Bizottság (EB) már tavaly októberben kötelezettségszegési eljárás keretében szólította fel Romániát a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos uniós jog átültetésére - közölte keddi hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

0
0
0
s2smodern

Könyvbemutató: Előre az Úz völgyében – Sepsiszentgyörgy2021. február 10-én, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban került sor az Előre az Úz völgyében című könyv bemutatójára. A rendezvény szervezői: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Háromszék Vármegye Kiadó és a Bod Péter Megyei Könyvtár.

0
0
0
s2smodern

Élőlánc az úzvölgyi katonatemető előtt – 2019. június 6.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. december 11., péntek (MTI) - Jogerősen törölte a Hargita Megyei Törvényszék azt a bírságot, amelyet a csendőrség rótt ki Borboly Csabára, a Hargita megyei önkormányzat elnökére a tavaly június 6-án az úzvölgyi katonatemetőnél szervezett élőlánc miatt.

A december 9-én kimondott ítéletről Borboly Csaba számolt be közösségi oldalán. Kijelentette: az ítéletnek szimbolikus jelentősége van, hiszen azt jelzi, hogy jogszerűen vontak élőláncot a székelyföldiek a temető elé, a sírkert védelmében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa azt is hozzátette, hogy az ítélet értelmében vissza kell kapnia azt a 3000 lej (225 ezer forint) bírságot, amelyet már kifizetett.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Erőszakos temetőfoglalás, 2019. június 6.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. december 10., csütörtök (MTI) - A Moinesti Bíróság csütörtöki határozatában érvénytelenítette a városi ügyészségnek azt a rendeletét, amellyel az év elején vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében. A bíróság ugyanakkor jogerősen elrendelte a kivizsgálás folytatását.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2020. augusztus 26. Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. november 30., hétfő (MTI) - Kétnyelvű helységnévtáblákat állíttatott hétfőn délután Hargita megye tanácsa az elnéptelenedett Úzvölgye település határaiba.

A táblaállításra azt követően került sor, hogy Hargita megye a sajátjaként telekkönyveztette a településen áthaladó megyei utat, és a törvényes határidőn belül senki nem támadta meg a lépést a bíróságon.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Székelyhon: a Marosvásárhelyi Ítélőtábla nem döntött érdemben arról, hogy a temető Csíkszentmártonhoz tartozikBukarest, 2020. november 5., csütörtök (MTI) - A Marosvásárhelyi Ítélőtábla nem döntött érdemben arról, hogy az úzvölgyi katonatemető Csíkszentmárton községhez tartozik, mindössze annyit állapított meg, hogy ennek tulajdonjogát nem a csíkszentmártoni község önkormányzatának határozata, hanem a hatályos 2010-es kormányhatározat szabályozza - adta hírül a Szekelyhon.ro hírportál.

0
0
0
s2smodern

Űzvölgye, 2020. augusztus 26.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. október 25., vasárnap (MTI) - A Nemzet Útja (Calea Neamului) román nacionalista szervezet felhívására több százan ünnepelték vasárnap délután a román hadsereg napját az úzvölgyi katonatemetőben - írta helyszíni beszámolójában a Székelyhon portál.

0
0
0
s2smodern

02 uz volgye valea uzului 2019 05 12Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. október 6., kedd (MTI) - A Marosvásárhelyi Táblabíróság kedden jogerős ítéletben utasította el Darmanesti város arra irányuló keresetét, hogy érvénytelenítsék az úzvölgyi katonatemetőt Csíkszentmárton közvagyonává nyilvánító önkormányzati határozatot.

0
0
0
s2smodern

Megemlékezés és ökumenikus istentisztelet az úzvölgyi katonatemetőben – 2020. augusztus 26.2020. augusztus 26-án, az 1944. augusztus 26-i szovjet támadás évfordulóján, székelyföldi és magyarországi zarándokok részvételével ökumenikus istentiszteletet és megemlékezést tartottak az úzvölgyi katonatemetőben.

0
0
0
s2smodern

Bákóba helyezték át a megyehatárpert, amely Úzvölgye területének a hovatartozását tisztázhatjaKolozsvár, 2020. augusztus 13., csütörtök (MTI) - A Krónika napilap csütörtöki híradása szerint a Bákó Megyei Törvényszékre helyezték át azt a pert, amelyik a Hargita megyei Csíkszentmárton és a Bákó megyei Darmanesti határvitáját hivatott eldönteni.

A határvita tulajdonképpen a törvény értelmében Csíkszentmártonhoz tartozó, elnéptelenedett Úzvölgye település területének, és a sokat vitatott katonai temetőnek a hovatartozásáról szól.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - A bíróságon és az ombudsmannál folytatódhat az eljárás a tavalyi erőszakos cselekmények ügyében

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. augusztus 3., hétfő (MTI) - A bíróságon és az ombudsmannál folytatódhat az eljárás az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében - közölték a panasztevők.

Hétfőn a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleményben, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke pedig sajtótájékoztatón tudatta: megfellebbezte a nyomozást lezáró és az erőszakos cselekményeket elkövető személyeket felmentő ügyészi rendeletet, de a fellebbezést elbíráló ügyész is ugyanazt a döntést hozta, mint kollégája. Ezért a Mikó Imre szolgálat pert indított az ügyben. Az EMNP elnöke azt jelentette be, hogy - a Romániában nép ügyvédjének nevezett - ombusmanhoz fordul az ügyben.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Kivizsgálást kér egy román jogvédő szervezet az úzvölgyi dossziét lezáró ügyész ellenGazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. augusztus 1., szombat (MTI) - Közleményben szólította fel az Active Watch bukaresti emberi jogi szervezet a román Igazságügyi Felügyeletet, hogy vizsgálja ki: miként tekinthette Daniel Constantin Galbeaza moinesti ügyész úgy, hogy nem minősül gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly júniusban skandált „kifele a magyarokkal az országból!” jelszó.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Az ügyészség szerint nem minősül uszításnak a "kifele a magyarokkal az országból!" jelszóGazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. július 31., péntek (MTI) - A moniesti ügyészség szerint a „kifele a magyarokkal az országból!” csupán egy „magyarellenesnek vélt jelszó”, és nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak.

A Hotnews.ro portál pénteken ismertette azt a rendeletet, amellyel a moinesti bíróság melleti ügyészség ügyésze vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Szakértő: előrelépés történhet a temető iratainak ügyébenBudapest, 2020. július 16., csütörtök (MTI) - Az úzvölgyi katonatemető iratainak kiadásával kiderülhet, hogy a korábban Dormánfalva által átadott, tulajdonlást igazoló iratok hamisak-e - mondta Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemetőGazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. július 14., kedd (MTI) - A Marosvásárhelyi Táblabíróság kedden kimondott jogerős ítéletben kötelezte Bákó megye prefektusát valamennyi, az úzvölgyi katonatemetőre vonatkozó, hivatalában megtalálható irat kiadására.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A pert Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke indította magánszemélyként, miután a Bákó megyei prefektus elutasította adatigénylési kérését.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemetőBukarest, 2020. június 12., péntek (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben üdvözölte pénteken, hogy az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának vallásszabadságról szóló éves jelentése - a Romániáról szóló részben - az úzvölgyi katonatemető ügyére is kitér.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető, 2019. június 6.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. május 28., csütörtök (MTI) - Román nacionalisták közel százfős csoportja ünnepelt csütörtökön, a román hősök napján az úzvölgyi katonatemetőben, látványosan semmibe véve a járványügyi korlátozásokat - tájékoztatott a Székelyhon portál.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Darmanesti első fokon elvesztette a Csíkszentmárton ellen indított pert / Erőszakos temetőfoglalás, 2019. június 6.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. április 10., péntek (MTI) - Darmanesti város önkormányzatnak nem sikerült érvényteleníttetnie azt a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot mely a csíki község közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt és a magyar hadsereg által a második világháború idején épített egykori kaszárnyákat.

0
0
0
s2smodern

54 ziua eroilor valea uzului 2019Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája | 2020. március 19.

Mint ismeretes, a román ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta a nyomozást az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történt, egyértelműen és súlyosan magyarellenes cselekmények tárgyában. Erről korábban Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke tájékoztatta a közvéleményt, jelezve, hogy pártja megfellebbezi az ügyészségi határozatot, melyre március 19-én sor is került. A Néppárt elnöke most újra megerősítette: ha igazuknak nem sikerül érvényt szerezniük, a nemzetközi fórumokhoz fordulnak.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgye – Erőszakos temetőfoglalás 2019. június 6.Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája | 2020. március 3.

Kellemetlen meglepetés ért mindannyiónkat tegnap, amikor kézhez kaptuk azt az ügyészségi választ, melyben az úzvölgyi magyarellenes cselekmények kapcsán született feljelentésekre érkezett reakció. Bár a feljelentések keletkezésekor még nem létezett az Erdélyi Magyar Szövetség, a Néppárt és az MPP szinte egyidőben fordult a hatósághoz sírgyalázás, garázdaság, rongálás, testi sértés, valamint gyűlöletkeltés miatt. Bár a sajtót tavaly bejárták azok a felvételek, melyeken egyértelműen látszanak az erőszakos események, a román ügyészség mégis lezárta a nyomozást – bűncselekmény hiányára hivatkozva” – tájékoztatott Csomortányi.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető - Hargita megye is beléphet a Csíkszentmárton és Darmanesti közötti perbeGazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. február 27., csütörtök (MTI) - A Bákó Megyei Törvényszék csütörtöki végzése értelmében Hargita megye önkormányzata is beléphet abba a perbe, amelyet Csíkszentmárton község indított a moldvai, Bákó megyei Dărmănești (Dormánfalva) önkormányzata ellen az úzvölgyi temetőt dărmănești-i közvagyonná nyilvánító önkormányzati határozat érvénytelenítése céljával.

0
0
0
s2smodern

Úz-völgye, 2019 május 12Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2020. február 3., hétfő (MTI) - A román hatóságok szerint állati eredetűek azok a csontok, amelyeket román nacionalista szervezetek az Úzvölgyén eltemetett 150. román katona földi maradványainak tekintettek.

A csontokat a jászvásári (Iasi) Törvényszéki Orvostani Intézet vizsgálta meg; a vizsgálat eredményeiről a moinesti-i ügyészség tájékoztatta Árus Zsoltot, a Székely Figyelő Alapítvány elnökét. Árus az egyik közösségi portálon tette közzé az ügyészség válaszát.

0
0
0
s2smodern

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2019. december 20., péntek (MTI) - A Bákó megyei törvényszék pénteken összevonta azt a két pert, amelyek az úzvölgyi katonatemető átalakítására kiállított darmanesti-i építési engedély érvénytelenítését, és a temető eredeti állapotának a visszaállítását célozzák.

0
0
0
s2smodern

Úz-völgye 2019. május 12.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2019. december 2., hétfő (MTI) - A Népi Mozgalom Párt (PMP) pártjához tartozó román parlamenti képviselők egy csoportja törvénymódosítással az állami magánvagyonába helyezné a katonatemetőket, és a román védelmi minisztériumra bízná a sírkertek gondozását - erről nyilatkozott hétfőn Marius Pascan Maros megyei képviselő, a PMP ügyvezető elnöke az Agerpres hírügynökségnek.

0
0
0
s2smodern

Budapest, 2019. november 6., szerda (MTI) - Az úzvölgyi katonatemetőben történtek és az ügy legújabb fejleményei, valamint a délvidéki magyar helységnévtáblák visszaállítása szerepelt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma társadalmi szervezetek munkacsoportja szerdai budapesti ülésének napirendjén.

Pánczél Károly, a testület fideszes társelnöke újságíróknak elmondta: a tanácskozáson Tánczos Barna RMDSZ-szenátor adott tájékoztatást a katonatemetőben történtekről, illetve a legújabb fejleményekről.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2019. május 12.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2019. november 6., szerda (MTI) - A román Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) meghívására az úzvölgyi katonatemetőben tájékozódtak szerdán délelőtt a román, a magyar, az orosz és a német hadisírgondozó hivatalok képviselői.

A tanácskozás után Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának a parancsnoka az MTI-nek telefonon elmondta: a román és a magyar hadisírgondozó hivatal illetékeseinek júniusi megbeszélése óta semmilyen előrelépés nem történt a temető helyzetének rendezése ügyében.

0
0
0
s2smodern

Úzvölgyi katonatemető – 2019. május 12.Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2019. november 5., kedd (MTI) - Az úzvölgyi katonatemető jogi helyzetének a tisztázatlansága és a román parcella és emlékmű létrehozásához szükséges hatósági jóváhagyások hiánya miatt támadta meg a közigazgatási bíróságon Bákó megye prefektusa a Darmanesti-i önkormányzat úzvölgyi temetőre vonatkozó határozatait.

0
0
0
s2smodern

© 2019 - 2021 - uz-volgye.ro | valea-uzului.ro | Impresszum

A sepsiszentgyorgy.info tartalomszolgáltatása.

 

Az uz-volgye.ro és a valea-uzului.ro weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.